Emléknap Sziklay László születésének 100. évfordulóján

Budapest |

<p>Sziklay László, a szlovák-magyar kultúrkapcsolatok jelentős kutatója és ápolója születésének 100. évfordulóján koszorúzás lesz emléktáblájánál és emléknapot is tartanak tiszteletére a budapesti Szlovák Intézetben szerdán.</p>

Jana Tomková, a Szlovák Intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy Sziklay László (1912-1987) az egyik legismertebb múlt századi kassai polgárcsalád sarja, irodalomtörténész, európai formátumú ember volt. Ő alapította az ELTE szlovák nyelv és irodalom tanszékét és írta meg elsőként A szlovák irodalom története című munkát, amelyet a kutatók máig kézikönyvként használnak. Sziklay László a saját korában úttörő szerepet vállalt abban, hogy ne legyen feszültség a szlovák-magyar kapcsolatokban és a két nép közelebb kerüljön egymáshoz - emelte ki.

    A napot az emlékezők azzal kezdik, hogy megkoszorúzzák a XII. kerület Márvány utca 40. szám alatti házon levő emléktábláját, majd az intézetben tudományos emlékülés kezdődik. Az emlékezést az intézet az Országos Szlovák Önkormányzattal és a XII. kerületi szlovák nemzetiségi önkormányzattal közösen szervezi.    Előadást tart Kiss Gy. Csaba József Attila-díjas irodalomtörténész, a szomszéd népek irodalmának kutatója, aki vendégtanár is volt Prágában. Beszélni fog Kiss Szemán Róbert irodalmár, a Prágai Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Karol Wlachovský, aki Mikszáth Kálmán és Grendel Lajos könyveinek szlovák nyelvű fordítója. Megemlékezik Sziklay Lászlóról a szlovák Rudolf Chmel irodalomtörténész, hungarológus, politikus, volt budapesti nagykövet, aki kétszer töltött be a kulturális miniszteri posztot, jelenleg a Híd párt alelnöke. Maruzsné Sebő Katalin, a Szegedi Tudományegyetem szlovák tanszékének tanára Sziklay László pedagógiai munkásságáról fog értekezni.    Sziklay László Kassán született 1912-ben, egyetemi tanulmányait mint az Eötvös Kollégium tagja a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen végezte, 1934-ben magyar-francia-szlovák szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. Nyíregyházán, Debrecenben, majd 1941 és 1944 között Kassán tanított. 1945-től Budapesten dolgozott, 1956-tól nyugdíjba vonulásáig az MTA Irodalomtudományi Intézetének főmunkatársa volt. Több tanulmányt írt a kelet-európai irodalom kérdéseiről, az együttélésről és a többnyelvűségről az irodalomban.     Sziklay László Egy kassai polgár emlékei címmel emlékiratot írt, amelyet 2003-ban a Kalligram Kiadó jelentetett meg. A könyvet levélformában írta meg magyarul már nem tudó, fiatal kassai rokonának címezve. Föltárta benne a város múltját, egykori lakóinak életét, azokat a láthatatlan szálakat, amelyek a szlovák és a magyar népet, kultúrát összekötötték. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?