Előnyben a megrendelők

Aktív „médiabúvár” lévén érdeklődéssel olvastam Almási Sára csallóközi kalandjait (Új Szó, 2002. április 8.). „Megnyugtatására” elmondhatom, hogy a helyzet Nógrádban sem sokkal jobb.

Aktív „médiabúvár” lévén érdeklődéssel olvastam Almási Sára csallóközi kalandjait (Új Szó, 2002. április 8.). „Megnyugtatására” elmondhatom, hogy a helyzet Nógrádban sem sokkal jobb. Az újságosstandok magyarországi lapkínálatának szabadon választható és vásárolható részének javát rejtvénylapok, női magazinok, pletykalapok alkotják. A többi, fogalmazzunk úgy, értékesebb lap csak megrendelésre kapható.

Az első pillanatra egyszerűnek tűnő probléma nem is olyan egyszerű. Egy külföldi lap házhoz rendelése a lapszám árának közel kétszeresébe kerül (vagy még többe), így csak kevesen választják ezt a lehetőséget. Meggyőződésem, hogy sokadmagammal szívesen látnánk viszont a lapellátás rendszerváltás előtti állapotát, amikor például a Prágai Magyar Kultúránál elérhető árakon elő lehetett fizetni a magyarországi lapokat. Jelenleg nincs ilyen kínálat, s mint azt kérdésemre a standok tulajdonosai is megerősítették, a kevés lehetőségek egyike az, hogy a településhez legközelebbi magyarországi helységből áthozzák az ott előzetesen megrendelt lapokat. Ezek ára így csak kevéssel lépi túl az eredeti árakat. Az üzlet, mert végül is erről van szó, mind az eladó, mind a vásárló részére előnyös. Elvileg természetesen több számot is el lehetne hozni, de az üzlet kockázatát a standtulajdonosnak kell vállalnia. „Remittenda” nem lehet, a nem értékesített lapszámok vagy a papírgyűjtésbe kerülnek, vagy áron alul adják el őket. A többség az utóbbi lehetőséget szokta alkalmazni.

Ami ettől is elgondolkodtatóbb: a nógrádi standokon a napilapok és az Új Nő kivételével a hazai, szlovákiai magyar (réteg)lapjaink többségét is hiába keresnénk. Nem kaphatóak a szomszédos járások magyar nyelvű regionális lapjai, hiánycikk például a Kalligram, az Irodalmi Szemle, a Katedra, a Fórum Társadalmi Szemle, a gyermeklapok többsége is – legfeljebb (jó ha) néhány könyvesboltban kínálatában találunk belőlük párat. Igaz, ezeket a lapokat különösebb gond nélkül meg lehet rendelni.

A korlátozott költségvetés határozza meg a losonci Nógrád Könyvtár magyar (és szlovák) sajtókínálatát is. Az általuk vezetett kimutatás szerint a leggyakrabban olvasott lapok közé – népszerűségi sorrendben – az Új Szó, a Nők Lapja, a Vasárnap, a Szabad Újság és az Új Nő tartozik. Rendszeresen olvasható még az IFI, a Prágai Tükör, a Hetek. A Tábortűz kivételével a szlovákiai magyar gyereklapok, továbbá a Katedra, a Kalligram, az Irodalmi Szemle stb. Több-kevesebb rendszerességgel küldik számukra a Szőrös Kőt, a Fórum Társadalmi Szemlét, valamint a budapesti Központi Antikvárium kiadványát, a Könyvtári Szemlét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?