Elkezdődött a kortárs hazai dráma fesztiválja

kép

Hétfőn nyitották meg és szombatig tart a Nová dráma (Új dráma) színházi fesztivál Pozsonyban, amely az aktuális és az előző évad hazai legjobbjaiból válogat. A versenyprogramban tíz kortárs drámaelőadás látható, harmincnál is több külföldi vendég érkezik a fővárosba, köztük a Nobel-díjas nigériai író, drámaíró, Wole Soyinka.

Kortárs darabot színre vinni térségünkben sajnos – még mindig – kockázatot jelent a professzionális színházak számára, hiszen a biztos bevételt ígérő darabok általában a klasszikusok. És ha mégis, akkor biztonságos megoldás, ha a rendező ismert külföldi drámaíró már befutott műve után nyúl. A Nová dráma ezzel szemben pont a hazai kortárs szerzők műveire szeretné irányítani a figyelmet, és azokra a színházakra, melyek vállalták a kockázatot, hogy kevéssé ismert darabot vigyenek színre.

A fesztivál kerek évfordulót ünnepel idén – huszadik alkalommal rendezik meg. A kortárs szlovák dráma pedig nagy utat tett ez alatt az idő alatt. Az ötletgazdák abban az időszakban vágtak neki a fesztivál szervezésének, mikor – a rendszerváltást, illetve az önálló szlovák állam megalakulását követően – komoly válság jellemezte a hazai drámairodalmat. Az elmúlt két évtizedben azonban jó pár ismert és nemzetközi szinten is elismert név jelent meg a hazai színházi világban, olyan szerzők, akik úgy ragadnak tollat, hogy közben képesek kilépni a megszokott sémákból.

Az évek folyamán a hazai előadásokat tömörítő versenyprogram a Focus nevű szekcióval is bővült. Ez a külföldi, nagyrészt közép-európai és balkáni színházakra összpontosít azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kapcsolatot teremtsen a nemzetközi és a hazai kortárs dráma között, miközben ízelítőt nyújt a látogatóknak a különböző nemzetek színházainak aktuális trendjeiből.

A fesztiválon az elmúlt két évtizedben jó néhány világhírű drámaíró is megfordult, hiszen a szervezők minden évben egy-egy szerzőt kérnek fel az adott évad védnökének a posztjára. Ezek a vendégek rendszerint egy mesterkurzust is tartanak az érdeklődőknek. Köztük volt már a német Dea Loher és a tavalyi Nobel-díjas Jon Fosse is. Idén ismét egy irodalmi Nobel-díjas érkezik Pozsonyba: Wole Soyinka, aki 1986-ban, első fekete-afrikai íróként vehette át a rangos kitüntetést.

Nézzük tehát az előadásokat, hogy mire érdemes odafigyelni még a héten – a jegyekre érdemes időben lecsapni, mivel vészesen fogynak.

Peter Mazalán egészen egyedi szereplője a hazai színházi életnek: építész, színpadtervező, énekes és performer egy személyben, akinél nem meglepő, mikor az építészet és a zene elemeit ötvözi, ahogy az sem, mikor a színházi produkcióba videóművészetet vegyít. A formális, intermediális kísérletektől az utóbbi években a személyesebb témák felé fordult, és gyakran merít családi életéből is. A Piesne o mŕtvych deťoch/Kindertotenlieder (Dalok a halott gyerekekről/Kindertotenlieder) a gyermeki én megőrzésére vonatkozó elmélkedéseiről szól, miközben Gustav Mahler zenéjén keresztül vetíti elénk kapcsolatát autista unokaöccsével, Felixszel. Az előadás ma este látható a Štúdio 12-ben.

Egy jihlavai színház és a nyitrai Andrej Bagar Színház koprodukciójában jött létre a Pomlčka (Gondolatjel) című előadás, melyet a Krčálová–Štorková Maliti–Ditte Jurčová–Civáňová, szintén cseh–szlovák összetételű szerzői csapat jegyez. Az előadás azt a csehek és szlovákok közötti konfliktushelyzetet vizsgálja, amely a 90-es évek elején jellemezte a társadalmat (szerda, a Rovniankova utcai művelődési ház).

Természetvédelmi problémákkal foglalkozik a Sme krajina (Vidék vagyunk) című előadás, amely mögött egy írókollektíva áll. A darab azokat a történéseket rekonstruálja, melyek egy duzzasztógát kiépítéséhez vezethettek volna a Szalatnán, miközben a cselekményen túl az ember természebe való beavatkozásával kapcsolatos filozofikus gondolatokkal is találkozunk. A darab megnyerte a tavalyi évad legjobb színházi előadásának Dosky díját. Már csak azért is aktuális, mert a közelmúltban ismét szóba került a duzzasztógát kiépítésének terve. (A darab a versenyprogram egyetlen előadásaként nem Pozsonyban, hanem Nagyszombatban látható szerdán.)

Kicsoda Lilith? Mitológiai alak, az első nő, az, aki nem volt hajlandó Ádám akaratának alávetni magát – számos kultúrában démonként, veszélyes csábítóként jelenik meg. Ha pedig más szemszögből nézzük, akkor a női autonómia, a szexuális szabadság és a saját sors feletti kontroll szimbóluma. A Lilith című darabot Forgács Miklós írta, aki egyébként a kassai Thália Színház dramaturgja, és a Zsolnai Városi Színház vitte színre (péntek, A4 – A kortárs kultúra tere).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?