Elindul a zöld delizsánsz

<p>1849. május 4-én Vödric Demeter pozsonyi cukrász levelet kap régi barátjától, Elepi Kőszáltól, aki harminc rúd beuglit rendel tőle. Ugyanezen a napon kapja rajta egyetlen leányát, Estillát Swappach Amadé őrnaggyal, s azon nyomban ki is tagadja.&nbsp;</p>

Másnap a szerelmespár a púpos és rendkívül kíváncsi Thalvizer grófnővel és egy félbolond postakocsissal, Batykóval egy zöld delizsánszon elindul, hogy Debrecenbe vigye a kért süteményt, ugyanis az ízig-vérig Kossuth-párti Amadé titkos császári küldetést sejt a háttérben, s erről szándékozik több információt szerezni. Indulás előtt azonban magához veszi apja összes pénzét, ezért a következő napon utánuk indul a feldúlt atya, Swappach Ferdinánd, hű kémtársa, Dalfalvi Matyiő, valamint kénytelen-kelletlen a másik apa, Vödric Demeter is. Néhány nap alatt sok kalandban van része mindkét kis csoportnak, belebotlanak a szabadságharcban részt vevő magyar parasztokba, császáriakba, kémekbe, s az ő közvetítésükkel találkoznak az összes lehetséges elmélettel, mely a hazafisággal, a harcokban való részvétellel kapcsolatos. Fehér Béla Kossuthkifli című könyvének megjelenése – mely ízlés szerint olvasható hazafias kalandregényként, fergeteges Jókai-paródiaként, pikareszkként, pörgős 19. századi road movie-ként és romantika-parafrázisként – 2012 egyik emlékezetes irodalmi eseménye volt. A regényből Rudolf Péter forgatott hatrészes tévésorozatot, melynek első epizódja március 15-én este debütál a Duna csatornán. A főbb szerepekben Haumann Péter, Trokán Nóra, Reviczky Gábor, Nagy-Kálózy Eszter, Lengyel Tamás, Kálloy Molnár Péter és Kőszegi Ákos látható. A történelmi sorozattal a közmédia hosszú kihagyás után folytatja tévéfilmes hagyományait; az alkotók reményei szerint a széria olyan népszerű lesz, mint egykor A Tenkes kapitánya vagy A kőszívű ember fiai. Kossuthkifli, 1. rész. Duna tévé, vasárnap 20.59.   
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?