Elidőzve az időtlen mozgás vásznai előtt

<p>Radosza Attila az absztrakt expresszionizmus mai, késő posztmodern korszakának magyarországi alkotója.</p>

„Mindig is a lírai absztrakció érdekelte, és a lehető legtágabban értelmezett mozgás: mozgás a térben, az emlékek között, a jelenben vagy a múltban, a szellemi áramlatok, érzelmi mozzanatok között; cselekvés, vagy csak elidőzés valami mellett…” – írja Radosza Attila művészetéről N. Mészáros Júlia művészettörténész.

Erről vallanak a színes vásznakon nemcsak a forma és színmozgások, az elfolyatott csíkozás, az önmagába csavart, saját formapályájukon súlytalanul örökmozgó vagy időtlen mozgásba lendített színes formaalakzatok (néha meghagyva két dimenzióban, néha kiemelve a térlétezésbe), hanem maguk a festménycímek is. Olvassuk csak sorban Radosza Attila absztrakt mozgásait: Indulás az anyagtalanba, Siklás, Örvény, Átutazás, Izzás, Belső izzás, Lehetséges útvonalak, Páros mozdulat, Forgó erők, Bezáruló mozdulatok, Zuhatag, Utazók. De még csak az Átszűrődő dallam című alkotás is festői mozgástérként értelmezhető, hiszen a zene is folyamat, bárhogy éljük is meg: akár „érzelmi mozzanatok közötti” kapocsként, akár „valami melletti elidőzésként”. Ha jól megfigyeljük ugyanis ezt a festményt, a festékbarázdákban és elcsurgatott hangfolyamokban kifejezett festői dallamasszociáció is haladás, folyamat és szellemi-lelki elmozdulás.

A megállt, megállított mozgás érzékelhető minden vásznon, hiszen ott rezdült korábban – ahogy N. Mészáros Júlia írja – „a festő kezének mozgása is, amely maradandó nyomot hagy a vásznon, és lélekkel, szellemmel, színnel, folttal, gesztussal tölti meg a síkot, barázdát húz az anyagba, összetorlasztja, lefolyatja vagy szétteríti a festéket…”

Festői szabállyal irányított szabálytalan mozgásba lendít Radosza Attila gesztusokból felépülő absztrakt expresszionizmusa Időtlen mozgás című pozsonyi tárlatán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?