Elhunyt Yasar Kemal

MTI-HÍRIsztambul. Elhunyt Yasar Kemal, Törökország megbecsült írója, aki számos nemzetközi díjat is kapott, és többször jelölték az irodalmi Nobel-díjra. A 92 esztendős szerzőt egy isztambuli kórházban érte a halál szombaton.

MTI-HÍR

Isztambul. Elhunyt Yasar Kemal, Törökország megbecsült írója, aki számos nemzetközi díjat is kapott, és többször jelölték az irodalmi Nobel-díjra. A 92 esztendős szerzőt egy isztambuli kórházban érte a halál szombaton. A kurd származású Kemalnak 1955-ben megjelent első regénye – az 1963-ban magyarul is kiadott – A sovány Mehmed világsiker lett, negyven nyelven adták ki. 1973-ban ezért a művéért jelölték Nobel-díjra. Kilenc regényéből készült film, sokan a török irodalmi nyelv újraformálóját látták benne. Irodalmi díjai mellett 1984-ben a francia Becsületrenddel tüntették ki. Műveiben nagy hangsúlyt fektetett az emberi természet ábrázolására.

Ahmet Davutoglu török kormányfő közleményben adott hangot „szomorúságának a nagyszerű író és művész” elvesztése miatt. A politikus kiemelte, hogy Kemal „fenntartotta ellenzéki hozzáállását és az igazságot ábrázolta akkor is, amikor az igazság kimondása nehéz volt”. Kemal pályafutásának legnehezebb szakaszát a kilencvenes évek közepén élte át, amikor hangot adott véleményének a hadsereg és az autonómiájukért küzdő kurdok közötti összecsapásokról. Egy cikkében a törökországi kisebbségek, különösen a kurdok elleni rasszizmust bírálta, amiért 20 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?