Elhunyt Tóth Elemér

Tóth Elemér

Hetvennyolc éves korában meghalt Tóth Elemér költő, író, műfordító, szerkesztő, a szlovákiai magyar gyermekirodalom egyik meghatározó képviselője.

1940. január 14-én született a gömöri Hanván. Tornalján érettségizett, majd a pozsonyi Pedagógiai Főiskolán magyar–testnevelés szakon tanult, de tanulmányait nem fejezte be. 1961-től a Szabad Földműves, az Új Ifjúság, majd a Tábortűz szerkesztője, később főszerkesztője. 1959-től publikált rendszeresen; műfordítóként elsősorban kortárs szlovák írók műveit ültette át magyarra. 1981-ben elnyerte a Madách Imre-díjat, 2008-ban neki ítélték a Posonium Irodalmi Díj Szülőföld Díjat. 

Főbb művei: A halak mélyben úsznak (versek, 1965); Ketten (versek, 1966); Kérgek(versek, 1969); Sárga, mint a Nap (elbeszélések, 1975); Csillagménes (gyermekversek, 1976); Tegnapelőtt, kiskedden (gyermekversek, 1982); Szivárvány(gyermekversek, 1996); Mese az aranykalapácsról (mesék, 2002); Tölgyek (versek, 2007); Magányom erdejében (versek, 2010); Kerserű leltár (versek, 2010).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?