Elhunyt Terry Hall, a brit ska úttörője

dd
London |

Mára virradóra 63 éves korában elhunyt Terry Hall, a brit ska-reggae színtér úttörőjeként ismert The Specials zenekar frontembere és fő dalszerzője. A brit sajtó annyit közölt, hogy „rövid betegség után” halt meg, a halál oka egyelőre nem publikus.

A hetvenes évek második felében Londonban és Bristolban felbukkanó ska zenekarok többsége politikai üzeneteket és kemény társadalomkritikát csomagolt vidám, lüktető zenébe. A kis klubokban rendezett ska-koncertek gyakran torkolltak a Thatcher-kormány elleni tüntetésekbe, és megágyaztak a pár évvel később feltörő punk-mozgalomnak.

A The Specials volt az első olyan brit együttes, amelyben fehérek és feketék együtt zenéltek. Olyan legendás dalok fűződnek a nevükhöz, mint a Ghost Town, a Gangsters, a Too Much Too Young vagy a vidámabb szövegű, bulizós A Message to You, Rudy. Ezeket a frontember, Terry Hall írta, vagy önállóan, vagy másokkal közösen, de tény, hogy 1977-től 1981-ig meghatározta a The Specials stílusát. Azért lépett ki a sikert sikerre halmozó csapatból, mert nem tudta összeegyeztetni dalaik politikai üzenetét az őket körülvevő ünnepléssel. 1981-ben a rövid életű Fun Boys Three-ben próbálkozott kísérletibb hanzással, de csak egy daluk került fel a slágerlistákra. Később, a ska-revival idején újjászervezte a The Specials-t, amely a londoni olimpia záróünnepségén is fellépett, és kisebb-nagyobb szünetekkel tulajdonképpen máig működött.

A ska a jamaicai reggae és rocksteady műfaj előfutára volt az ötvenes években, és mintegy két évtizeddel később Angliában 2 Tone néven söpört végig. Az angol skába beépítették a punkzene energiáját, a szövegekbe politikai és szociális üzeneteket szőttek.

A Specialsnek 1979 és 1981 között hét száma jutott fel a brit tízes toplistára. A Ghost Town három hétig vezette a listát, és sokan máig minden idők egyik legjobb brit popszámának tartják.

Ujszó videó
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?