Elhunyt Rachid Taha, a rai megújítója

Lyon. Egy héttel hatvanadik születésnapja előtt szívro-hamban meghalt Rachid Taha, a rai-rock királya.Az algériai születésű, de Franciaországban felnőtt zenészt az Észak-Afrikában őshonos rai irányzat legkreatívabb képviselőjeként tartották számon, már a nyolcvanas években.

Lyon. Egy héttel hatvanadik születésnapja előtt szívro-hamban meghalt Rachid Taha, a rai-rock királya.

Az algériai születésű, de Franciaországban felnőtt zenészt az Észak-Afrikában őshonos rai irányzat legkreatívabb képviselőjeként tartották számon, már a nyolcvanas években. Az arab zene és a Londonban megismert punk-rock összeeresztésével saját univerzumot hozott létre, amelyet folyamatosan tovább színesített, például elektronikus alapokkal. Pályája elején Carte de Séjour (Tartózkodási Engedély) néven alapított zenekart, amely rövid idő alatt népszerű lett Franciaországban.

Később szólóban tíz lemezt jelentetett meg. Ezek közül a legsikeresebb a Diwan című album volt, amelyen maghrebi arab dalokat dolgozott fel, de az Olaszországban készült Made in Medina is listavezető lett – ezen olasz népzenei hatások is felfedezhetők. A világ 2004-ben figyelt fel rá, amikor megírta a Rock the Casbah című Clash-sláger arab nyelvű verzióját. Attól kezdve ez a dal minden koncertjén kötelező darab lett.

Szülőhazájában sokan támadták kísérletező kedvéért, mivel a rai arrafelé ugyanolyan érinthetetlen, szent dolognak számít, mint tájainkon a mezőségi csárdás. Ráadásul később már nem is ragaszkodott az ősforráshoz, különböző arab stílusokat is bátran kevert. A fiatalok viszont pont ezért rajongtak érte. Rachid Tahát Európában elsősorban világzenei fesztiválokra hívták koncertezni, az angliai Glastonbury közönsége különösen szerette. Hozzánk legközelebb Budapesten lépett fel, a Sziget fesztiválon négy alkalommal is, utoljára 2016-ban. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?