Elhunyt Jan Nowicki lengyel színész

dd

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Jan Nowicki lengyel színész, aki Mészáros Márta több filmjének főszereplője és több évtizeden keresztül a magyar rendező élettársa volt.

Nowicki az egyik legismertebb lengyel színházi és filmszínésznek számított. 1958-1960-ban Lódzban, a filmművészeti akadémián tanult, majd a krakkói színművészeti főiskolán végzett 1964-ben. Ugyanabban az évben debütált a Teatr Stary híres krakkói színházban, ahol azután több mint harminc évig volt társulati tag, és számos alkalommal lépett színpadra Andrzej Wajda rendezéseiben. Együttműködött a Piwnica pod Baranami nevű, nagy hagyományú krakkói kabaréval is.

Csaknem kétszáz színházi és filmes alkotásban szerepelt, köztük a Krzysztof Zanussi rendezte Spirálban (1978), valamint Sylwester Checinski rendezésében, A hamiskártyások fejedelme (1982) című filmben, amelynek főszerepe rendkívüli népszerűséget hozott neki.

Mészáros Márta több filmjének társforgatókönyvírója volt, és szerepelt például az Ők ketten (1977), az Örökség (1980), a Napló gyermekeimnek (1984), a Napló apámnak, anyámnak (1990) és A temetetlen halott (2004) című filmjében, amelyben Nagy Imre szerepét játszotta. Közreműködött  számos más magyar, illetve magyar részvétellel forgatott koprodukciós filmben is.
Több lengyel állami és művészi díjban, elismerésben részesült, 2006-ban megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?