Elhunyt Gyüre Lajos

Gyüre Lajos2
Kassa |

Február tizenötödikén, életének 86. évében, 34 nappal születésnapja előtt elhunyt Gyüre Lajos költő, író, irodalomtörténész, tanár.
 

Az Ung-vidéki Mokcsakerészen (Mokcsamogyorós település része) született 1931-ben, A kassai Felsőipari Technikum, az „ipari” elvégzése után a kassai Poledniak vasgyárban dolgozott. Itt nagy kihívás elé állította az élet, ugyanis választania kellett, a gyár technikusaként Egyiptomban fog-e tovább dolgozni, vagy itthon marad és a pedagógiai pályán folytatja. Végül a Pozsonyi Pedagógiai Főiskolán magyar–történelem szakos tanári oklevelet szerzett.

Alapító tagja volt a Magyar Főiskolások Művészegyüttesének, de közelebb került a költészethez is. Első költeményei az Új Ifjúságban és a Szabad Földművesben jelentek meg az 1950-es évek közepe táján. Nem sokkal később egyike lett annak a Nyolcak néven ismert költőcsoportnak, melynek tagjai a sematizmus ellen harcoltak.

Szaszák György kassai publicista elbeszélése szerint 1968-ban a szlovák rádióban megindult, Gabona Város néven sugárzó adó mintájára Béres Józseffel Gyüre Lajos Kassán is megszervezte a hasonló rádió sugárzását Bodrogköz néven. Mivel a kassai rádió épületét elfoglalták az orosz katonák, egy terepjáróra szerelték fel az adóállomást. Ez azért kellett, hogy a titkos állomást ne tudják bemérni, ugyanis állandóan változtatták a
helyüket.

1968-ban a Kelet-szlovákiai Kerületi Nemzeti Bizottság kulturális főosztálya magyar szakelőadójaként Gyüre Lajos szervezte meg Kassán az első magyar értelmiségi találkozót, melyen az a követelés is megfogalmazódott,
hogy a Csemadok ne csak kulturális szervezet, hanem a magyarok érdekvédelmi szervezete is legyen. Gyüre Lajos segítette a Thála Színpad megalakítását Kassán.

Egy darabig az ipariban, utána a kassai magyar gimnáziumban tanított.

Megírta a Kassai Napló monográfiáját, doktorátust szerzett, tanulmányokat és szépirodalmat publikált. Több mint húsz kötete jelent meg. 1986 és 1990 között a Thália Színpad művészeti vezetője és dramaturgja volt. 

2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.

 

(Szaszák György, nr)

Gyüre Lajos
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?