Kultúra

Elhunyt Friedmann Endre fotóriporter

Budapest | Életének 84. évében 2018. július 15-én elhunyt Friedmann Endre World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóriporter, az MTI örökös tudósítója.
MTI

2018. július 15. 11:34

Friedmann Endre - Fotó: MTI

1934. július 4-én született Újpesten. 1951-ben félbehagyta a Közgazdasági Szakközépiskolát, később a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában végzett. 17 évesen jelentkezett a Magyar Állami Fotó Vállalathoz, ahol először segédmunkás volt: „képszélvágó”, „táskacipelő”, világosító, majd fotóriporter lett. 1954-ben bevonult katonának, Gyöngyösön és Kecskeméten volt hadiújságok tudósítója. Később is rendszeresen dokumentálta a hazai és külföldi hadgyakorlatokat, katonai eseményeket. 1973-ban több mint négy hónapig a háborús Vietnámban fotózott, az itteni hadifogoly-cseréről készített riportjáért nyerte el a következő évben a World Press Photo nagydíját.

1960 óta a Magyar Fotóművészek Szövetségének volt a tagja; 1963-ban az AFIAP, majd 1967-ben pedig az EFIAP soraiba is meghívták. 2008-ban a Magyar Távirati Iroda Örökös Tudósítója lett. Több mint 60 éven át, nyugdíjasként is MTI-fotós volt.

 

Friedmann Endre

Számos nemzetközi eseményről tudósított: konferenciákról, Világifjúsági Találkozókról, az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan bajkonuri felkészüléséről. De nem a protokoll-fotó volt számára a legkedvesebb terep: a csöndes, hétköznapi pillanatok, az emberi-lírai finomságok megörökítése, a filmforgatások szünetében készült „ellopott” pillanatok rögzítése szerzett számára igazán örömöt.

Megérdemelten kapott ezekért is elismeréseket: MÚOSZ Aranytollat, a kölni Photokina Biennálé nagydíját, Interpress nagydíjat, Balázs Béla-, Rózsa Ferenc-, Táncsics Mihály-díjat. Egyéni és csoportos kiállításokon szerepeltek fényképei Kölntől Moszkváig. Két önálló albuma jelent meg: az Emberek – Budapesti életképek 1954-1988 című 2005-ben a Városháza Kiadó gondozásában, A pillanatból élek – Fényképek az életműből 1954-1979 című pedig a Follpress Kft. jóvoltából 2006-ban látott napvilágot. Az utóbbi kötetét bemutató kiállítást a Műcsarnokban rendezték meg, a katalógusban olvashatók a következő sorai:
A pillanatból élek… A villanásnyi valóságban igyekszem megragadni a teljességet. Ez a munka tétovázás nélküli cselekvést követel…

(kcsphotocollection.com, MTI)

Friedmann Endre
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyarok között töltötte napját

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Korábban lényegesebben befogadóbb volt a világ

Ha jól választ, a nagy melegben az étel is hűsíthet

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Melegkiütés vagy napallergia?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?