Elhunyt Ferenczy Anna színésznő

Ferenczy Anna

Ferenczy Anna, érdemes művész, a csehszlovákiai magyar színjátszás kiemelkedő, a közönség körében méltán népszerű alakja, az Állami Faluszínház magyar tagozatának, valamint a Magyar Területi Színház alapítótagja, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja életének 89. esztendejében elhunyt. 

A halálhírt a Komáromi Jókai Színház Facebook-oldalán tették közzé.

Ferenczy Anna 1933. augusztus 18-án született Nyitragerencséren. Színházi pályafutása 1950-ben kezdődött az Állami Faluszínház magyar tagozatában, majd 1952-től a Magyar Területi Színházban folytatódott, melynek nyugdíjazásáig, 1989-ig tagja maradt. Pályafutása során több mint 100 szerepet játszott, vendégszerepelt Magyarországon is. A pozsonyi rádió magyar adásában számos hangjáték, irodalmi műsor őrzi hangját.

Az ifjú tehetségek támogatására a 90-es években díjat alapított. A Ferenczy Anna-díjat a Jókai Napokon, az év felfedezettje díjként tartják a számon, a Komáromi Jókai Színházban pedig az évad legjobb alakítását díjazza ezzel a színház művésztársulata.

A színészi pálya élményeit és tapasztalatait, gyermekverseket, találós kérdéseket, meséket publikált hazai magyar lapokban. Zoboralján, szülőfalujában eltöltött gyermek- és ifjúkor élményei, az egykori faluközösség sorsa és szokásai jelennek meg önéletrajzi ihletésű műveiben: a szociográfiai hitelességű családregényben (Pitypangkoszorú) és a folklórelemekkel dúsított életregényben (Napraforgók).

2003-ban pályája elismeréseként a Pribina Kereszt második fokozatával, valamint a szlovák Irodalmi Alap életműdíjjal tüntette ki.

(Forrás: Komáromi Jókai Színház)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?