Elhunyt Albert Speer Jr. német sztárépítész

Frankfurt |

<p>Elhunyt 83 éves korában Albert Speer Jr., német sztárépítész és várostervező, aki egész életében igyekezett távol tartani magát háborús bűnös apja náci múltjától.</p>

Speer Jr., akinek már nagyapja és dédapja is építész volt, pénteken Frankfurtban halt meg - közölte az általa alapított Albert Speer és társa építésziroda. A Bild értesülése szerint az építész csütörtökön otthonában elesett, több csontját eltörte, ezért kórházba szállították, ahol a csípőműtétjét követően halt meg. 

Hatéves volt, amikor apját, Hitler kedvenc építészét a nürnbergi bíróság háborús bűnök miatt 20 év börtönbüntetésre ítélte. Apja, aki a bíróság előtt és később memoárjában is elismerte bűnösségét és felelősségét, 1966-ban szabadult és 1981-ben, 76 évesen, szívroham következtében hunyt el. 

Speer Jr. 2010-ben a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában elmondta: belefáradt, hogy mindig az apjáról kérdezik. 

"Egész életemben igyekeztem elválasztani magam az apámtól" - hangsúlyozta Speer, aki ugyanakkor aktívan segítette a történészeket apja náci múltjának feltárásában. 

Saját építészcégét 1964-ben hozta létre Frankfurtban. Számos munkájával nyert díjakat, a háború utáni német építészet és várostervezés egyik legjelentősebb alakjának tartják. 

Építész pályafutása során környezetbarát, helytakarékos és energiahatékony épületeket tervezett. Az emberléptékű várostervezés híve volt, egy interjúban "abszolút őrültségnek" nevezte a 400 méternél magasabb épületeket, amelyek szerinte rossz hatékonyságúak és fölöslegesek.

Építészirodája részt vett a frankfurti Európai Központi Bank és a hannoveri Expo 2000 tervezésében, és 200 alkalmazottal dolgozó irodáját választották ki arra, hogy stadionokat tervezzen a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?