Elektronikus ütemek estje

JUHÁSZ KATALINPozsony. Meglepően kurrens és igényes fellépőlistát kínál a pozsonyi Electronic Beats minifesztivál, amelyet ma rendeznek meg a Slovnaft mellett megbúvó Refinery Galleryben. Aki kíváncsi, merre tart az elektronikus alapú könnyűzene, kutassa fel a helyszínt.

JUHÁSZ KATALIN

Pozsony. Meglepően kurrens és igényes fellépőlistát kínál a pozsonyi Electronic Beats minifesztivál, amelyet ma rendeznek meg a Slovnaft mellett megbúvó Refinery Galleryben. Aki kíváncsi, merre tart az elektronikus alapú könnyűzene, kutassa fel a helyszínt. A kezdés időpontja: 20.00.

A plakátokon a brit Archive zenekar neve szerepel a legnagyobb betűkkel, jelenleg mégis inkább a Young Fathers számít húzónévnek a kínálatból – a skót trió Dead című debütáló albuma tavaly év végén megkapta a Mercury Prize-t, azaz a szakmai zsűri szerint ez volt 2014 legjobb lemeze Nagy-Britanniában. Az elektronikus hip-hopot mainstream popzenével keverő és afrikai elemekkel felturbózó trió jelenleg az utolsó simításokat végzi új lemezén, az első kóstoló már meg is jelent róla. Elmondásuk szerint az album a Deadnél valamivel lazább, játékosabb lesz, több dallammal és kevesebb rapbetéttel. A pozsonyi koncerten remélhetőleg már az új dalokból is játszanak néhányat.

A brit Archive több mint húsz éve létezik, idén januárban jelent meg a tizedik stúdiólemezük. Nálunk először lépnek fel. Az Archive zenéjét azért nem könnyű definiálni, mert szinte lemezről lemezre változik. Mindenesetre olyan, első hallásra összeegyeztethetetlen stílusok férnek meg benne békésen egymás mellett, mint a trip-hop és a progresszív rock Pink Floyd-os vonala. Sőt, véghezvittek egy kisebb csodát is: újraértelmezték, feljavították a nyolcvanas évek méltán elfeledett szintipopját, méghozzá rendkívül kreatív módon.

Az Electonic Beats fesztivált négy városban – Varsóban, Pozsonyban, Prágában és Kölnben – rendezik meg négy egymást követő pénteken, más-más előadókkal. Megkockáztatjuk, hogy mi kapjuk a legizgalmasabb előadókat. Olyanokat, akiket egyenként kockázatos lenne elhozni kis hazánkba, „akciós csomagban” viszont mindenkinek megéri. Érdemes odafigyelni például a Son-Lux művésznéven futó fiatal amerikai zenész-producerre, akik főleg azok számára lehet ismerős, akik látták A jövő gyilkosa vagy az Egy szerelem története című filmet, és felfigyeltek a zenéjére is. Ady Ulmansky, a fiatal izlandi énekesnő és producer 2013- ban keltett először feltűnést a Hurricane Girl című EP-vel, szerzeményeiben szellemesen kombinálja a hiphopot, a popot, az RnB-t és az elektronikát, jellegzetes hangja pedig egyszerre éteri és füstös.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?