Elárverezik John Lennon rajzait és kéziratait

ÖSSZEFOGLALÓNew York. John Lennon több mint száz rajza és kézirata kerül kalapács alá New Yorkban június 4-én. A Sotheby’s aukciós ház a ritkaságok értékesítéséből több mint 130 ezer dollár bevételre számít.

ÖSSZEFOGLALÓ

New York. John Lennon több mint száz rajza és kézirata kerül kalapács alá New Yorkban június 4-én. A Sotheby’s aukciós ház a ritkaságok értékesítéséből több mint 130 ezer dollár bevételre számít. A grafikák, akvarellek és különböző dokumentumok eddig Tom Maschler, a londoni székhelyű Jonathan Cape kiadó korábbi elnökének tulajdonában voltak. Ő volt az, aki elsőként meggyőzte Lennont, hogy gyűjtse kötetbe írásait, amelyeket 1964-ben meg is jelentetett. A kötet hatalmas sikere után egyértelmű volt, hogy folytatás is lesz, azt 1965-ben szintén Maschler adta ki.

A kiadóvezető zenészként is rendkívül sokra tartotta Lennont, de meggyőződése volt, hogy a művészet más területein is sikeres lehetne. „Vele valahogy közvetlenebb volt a viszonyom, mint a többi szerzővel, akikkel akkoriban dolgoztam” – mondta Tom Maschler, aki nem kisebb írók köteteit gondozta, mint Gabriel García Marquéz, Ian McEwan, Joseph Heller vagy Salman Rushdie.

A többnyire humoros témájú, könnyű kézzel rajzolt Lennon-grafikák között akad négyszemű gitáros, egy meztelen párt bámuló lelkész, és egy fa alatt magányosan ücsörgő, pocakos ember. A prózai írások közül különösen érdekes a Sherlock Holmes-paródiának szánt The Singularge Experience of Miss Anne Duffield kézzel írott változata, amely először az 1965-ös A Spaniard in the Works című kötetben jelent meg nyomtatásban. A kilenc oldalas kézirat végleges ára szakemberek szerint akár a 70 ezer dollárt is elérheti a júniusi árverésen.

Tom Maschler egyébként rendkívül alapos és lelkes gyűjtőnek bizonyult az évek során: mindent eltett, ami John Lennon keze nyomát viselte. Az árverési tételek között szerepel például a Mersey Beat rockmagazin egyik száma is, amelyben egy Beatlesről szóló hosszú cikkbe John Lennon több helyen kézzel belejavított. (guardian, NYT)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?