Egzotikus témákkal

Pozsony. Negyedik alkalommal rendezik meg Pozsonyban a frankofón filmnapokat, vagyis a francia nyelvű filmek szemléjét. A vetítések helyszíne ezúttal is a károlyfalui Istota mozi.

A zongoratanárnő (Isabelle Huppert) a Zongoratanárnő című osztrák-francia filmbőlFotó: WN Danubius film Pozsony. Negyedik alkalommal rendezik meg Pozsonyban a frankofón filmnapokat, vagyis a francia nyelvű filmek szemléjét. A vetítések helyszíne ezúttal is a károlyfalui Istota mozi. Az egyhetes – március 12-től 19-ig tartó – mustra programján több mint negyven alkotás, köztük nagy- és kisjátékfilmek, valamint néhány dokumentumfilm is szerepel. Nemzetiségüket tekintve tizennyolc francia, öt kanadai, kettő svájci, három belga, kettő kongói, valamint egy-egy Burkina Fasó-i, tunéziai, mali, kameruni, libanoni, vagyis a pozsonyi szemlén mozgóképeivel jelen lesz szinte az egész frankofón világ. Amely nemcsak egzotikus helyszíneket kínál egy hétig az Istota mozi vásznán, hanem izgalmas témákat is. Például a Thelma című svájci film, Pierre-Alain Meier rendezése révén. Hőse, egy lausanne-i taxisofőr jó pénzért arra vállalkozik, hogy egy ismeretlen nőt, elvigyen Krétára. A nő, Thelma a görög szigeten volt szeretője után kutat, hogy megfizessen neki a megaláztatásokért. A taxisofőr és Thelma között időközben szoros kapcsolat alakul ki, csakhogy egy hirtelen fordulat nagy választás elé állítja a férfit: meri-e vállalni a szerelmét, vagy az érzést megöli benne az ellenszenv. A filmnek hasonló csattanója van, mint a Síró játék című Neil Jordan-opusnak. Egy másik, ugyancsak egzotikus, számunkra ismeretlen, de vonzó témát dolgoz fel a frankofón filmnapok zárófilmje, Moufida Tatli tunéziai rendezőnő 1994-es, A palota csendje című munkája. A fiatal rendezőnő a hárem világába vezeti be a nézőt, s azt igyekszik megmutatni, hogy milyen a viszony az egyes feleségek között, s milyen kapcsolatban élnek gyermekeik. Továbbá olyan témák is feltűnnek a frankfón világot elénk táró mozgóképeken, mint a hajléktalanok gondjai Franciaországban, az 1999-es teljes napfogyatkozás, az alkoholizmus és a drogok világa, vagy egy Burkina Fasó-i legenda mozgóképes feldolgozásában a természetfeletti erők kiengesztelése emberáldozattal.

Az ínyenceknek, a hagyományt folytatva, idén is tartanak éjszakai maratoni vetítést, amely 15-én a 20 órakor kezdődő filmmel veszi kezdetét, s a hajnali négykor műsorra tűzött Zongoratanárnő bemutatásával ér véget. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?