Egyszerű program sok kellemes meglepetéssel

Fülek. 1951-ben egy osztállyal, 43 diákkal megnyílt a füleki magyar gimnázium. Megalakulásának ötvenedik évfordulóját tavaly kellett volna megünnepelni, de a sokak által várt találkozó elmaradt.
A volt diákokat nyilván azért érte váratlanul az ünnepség elmaradása, mert a 40. és a 45.

Fülek. 1951-ben egy osztállyal, 43 diákkal megnyílt a füleki magyar gimnázium. Megalakulásának ötvenedik évfordulóját tavaly kellett volna megünnepelni, de a sokak által várt találkozó elmaradt.

A volt diákokat nyilván azért érte váratlanul az ünnepség elmaradása, mert a 40. és a 45. évfordulóra emlékezetes találkozót szerveztek. „Egész nyáron csöngött a telefon, bennünket, helyben lakó régi diákokat kérdeztek a távolabbiak, miért nem szerveztük meg a találkozót – mondta Somogyiné Sörös Márta, a gimnázium egykori diákja, jelenleg az intézmény tanára. – Mi a gimnázium jelenlegi vezetőinek hívó szavát vártuk, holott tudtuk, hogy nagyon nehéz időszakot élnek át. Arról nem szívesen beszél az ember, hogy miért, de azt hiszem, ez fájó pont minden volt füleki diáknak. Ennek ellenére azért elvártuk volna, hogy az iskola vezetése a gimnázium alapítóira és a mintegy 2500 volt diákra gondolva, kezdeményezze az ünnepséget. Mivel ez nem történt meg, mi, helybeliek elkeseredtünk, a távolabb élő volt diákokat azonban cselekvésre ösztönözte a hallgatás. Engem nagyon felvillanyozott például a Komáromban élő öregdiák, dr. Kovács János, aki telefonon hívott fel. A beszélgetés után elgondolkodtam, valóban nem szabad beletörődni, hogy az iskola nem kezdeményezi a megemlékezést.”

Somogyiné Sörös Márta kezdeményezésére az iskola mellett működő Pro Futuro Alapítvány égisze alatt a volt diákok december 4-én tanácskozást tartottak, és elhatározták: egyszerű, de nagy diáktalálkozót rendeznek, és meghívják az alma mater valamennyi volt diákját. Az ünnepség június 8-án lesz, a háladadó ökumenikus istentisztelet után emléktáblát avatnak. A táblát a jelenlegi zeneiskola épületének falán helyezik el, ugyanis az 1951/52-es tanévben ebben az épületben kezdte meg működését a gimnázium. Az előző találkozókhoz hasonlóan az ünnepség a Vigadóban folytatódik.

„A műsort profikra bízzuk, sokan vannak ilyenek a diákok között. Részleteket nem árulunk el, legyen meglepetés, mert szeretnénk, ha az előző két találkozóhoz hasonlóan ez is maradandó élményt nyújtana” – fűzte hozzá Somogyiné Sörös Márta.

A találkozó szervezői kérik azoknak az öregdiákoknak a jelentkezését, akik a gimnáziummal kapcsolatos fényképeket, tárgyakat vagy dokumentumokat őriznek, hogy küldjék el azokat a Pro Futuro Alapítvány címére (Námestie Padlých hrdinov, Fiľakovo).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?