egyszercsak: megintcsak

A zenekar első albumának dalai a modern hangzás ellenére nem fértek bele a leghallgatottabb rádiók ízlésvilágába, a felvételeit ignorálták, amit eddig elért, azt főleg a VIVA televíziónak köszönheti. Talán a második lemez meghozza a várva várt széles körű áttörést.

Az egyszercsak 1997-ben alakult meg Szentendrén, akkor háromtagú volt: Giret Fruzsina – ének, Mester Miklós – basszusgitár és Szepesi Mátyás – gitár, vokál alkotta. Lassú, de biztos érési folyamat során jutottak el a bemutatkozó albumukig. 2002-ben egy maxival, rajta Az ördög nem alszik című dallal debütáltak. A kedvező visszhang meggyőzte a Tom-Tom Records vezetőjét, Dorozsmai Pétert, aki két lemezre szóló szerződést kötött a zenekarral. Az említett kislemez borítóján az eredeti trió szerepelt, de akkor már egy ideje velük zenélt ifj. Födő Sándor billentyűs-perkás is. Teljes akkor lett a társaság, amikor egy másik ifjú titánnal, Árkosi Péter dobossal kvintetté bővültek, akit az elmúlt hónapban megjelent második lemezen Kaszás Péter váltott fel. Az önironikusan megintcsak címre keresztelt korong zenei rendezője Jamie Winchester. Az ő neve garancia az energikus, korszerű hangzásra.

Ahogy Szepesi Matyi elmondta, az igazi kreatív impulzust a közönségétől kapták. „Kiderült, hogy a koncertjeinkre járók nemcsak az egyszerűbb, pörgős dalokra, hanem az elszálltabb, zenélősebb dolgokra is vevők” – nyilatkozta. Az új anyag ennek megfelelően igen színesre sikerült. A tizennégy szám között a szokásos slágeres pop- és rockdalok mellett szerepelnek drum and bass, dzsessz, funk és tánczenei lüktetésű darabok is, a védjegynek számító gitáralapú hangzásba pedig több új ízt és hangszínt kevertek. A lemez szövegvilága talán még a zenénél is eklektikusabb lett, a korábbi szerelem-barátság-bulizás témakör a háttérbe szorult, születtek viszont dalok az amnéziáról, a munkahelyi zaklatásról, a lakótelepi együttélés nehézségeiről és a notórius hazudozásról. A lemez záródala pedig meglepően személyes, a Hanna és Dávid című felvétel az énekesnő ajándéka a zenekar gyermekeinek, a basszusgitáros kislányának és a gitáros kisfiának, akik az előző lemez megjelenése óta születtek.

Az album első videoklipje a Végtelen futam című dalhoz készült. A burleszkfilmszerű klip főszereplője Kokó, aki a csapat nagy rajongójaként boldogan vállalta el a felkérést. A video Bud Spencer bokszolós filmjeinek paródiája, az együttes tagjai kétbalkezes öklözőket, Kokó pedig az őket felkészítő tapasztalt mestert alakítja. A Végtelen futam egy igazi dögös, rockos popdal, a szövege jól illeszkedik a klip sztorijához. Arról szól, hogy az ember soha sem adhatja fel.

A lemez nagy kedvence lehet mindazoknak, akik a slágeres felvételek mellett vevők a szokásos daloknál több agysejtet igénybe vevő szövegekre.

Az egyszercsak második korongja az eltelt egy hónapban jóval nagyobb publicitást kapott, mint az első, de valamiért a nagy kereskedelmi rádiók továbbra is figyelmen kívül hagyják ezt a tehetséges fiatalokból álló zenekart. Én nem értem, hogy miért. (tt, pj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?