egyszercsak...

Végre ismét egy zenekar! Nem formáció, banda, hanem zenekar! Hangszeres tudással rendelkező fiatalokból álló élő zenekar! A neve: egyszercsak. Klipjeinek bérelt helyük van a magyar zenetévében, bár dalait a legnagyobb kereskedelmi rádiók mind a mai napig ignorálják. Mégis hihetetlenül mozgalmas időket élnek át mostanában a tagok, bevallásuk szerint fennállásuk előző öt éve alatt összesen nem történt velük annyi minden, mint az elmúlt néhány hónapban. A szekér tehát beindult.

A Szentendre-Budapest tengelyhez köthető egyszercsak lassú, de biztos érési folyamat során jutott el bemutatkozó albumáig. Tavaly egy maxival, rajta Az ördög nem alszik című dallal debütált, amelyhez videoklip is készült. A kedvező visszhang meggyőzte a kiadó, a Tom-Tom Records vezetőjét, Dorozsmai Pétert, aki két lemezre szóló szerződést kötött a zenekarral.

Az egyszercsak 1997-ben alakult meg Szentendrén, akkor háromtagú volt: Giret Fruzsina – ének, Mester Miklós – basszusgitár, Szepesi Mátyás – gitár, vokál. Az említett kislemez borítóján az eredeti trió szerepelt, de akkor már egy ideje velük zenélt ifj. Födő Sándor billentyűs is. Teljes akkor lett a társaság, amikor egy másik ifjú titánnal, Árkosi Péter dobossal kvintetté bővültek. Részben az új tagoknak köszönhetően a hangszerelés szempontjából is sokat fejlődtek a már korábban megírt dalok. Ebből a szempontból ígéretes a zenekar első albuma, a modern hangzású popdalok meglehetősen jól szólnak. Az igazi erény, ami miatt valóban szerethető a lemez, az a végig jelenlévő dzsesszes atmoszféra. A kilencvenes évek első felében (újra) masszív közönséget összegyűjtő Satöbbi együttesből már ismerős Fruzsinak figyelemreméltó a hangja, Matyi és Sanyi szólói a helyükön vannak, és slágergyanús szerzemények is akadnak bőven. Eddig azonban nem született országos sláger a tavalyi év végén megjelent albumról, de ez nem a zenekar hibája. Jól jönne a legnagyobb kereskedelmi rádiók támogatása... Igazából nem is értem, miért nem játsszák a dalokat, hiszen a számok minden szempontból kielégítik az elektronikus média igényeit, rájuk illik a „rádióbarát” jelző.

A tagok második videoklipjüket az Ahogy nézlek című dalukhoz készítették el, amely hetekig a legjátszottabb magyar klip volt a VIVA műsorán. A közönség mellett a szakma is felfigyelt a zenekarra: a lemez Arany Zsiráf-jelölést kapott „Az év magyar felfedezettje” kategóriában, az Ahogy nézlek videoklipje pedig elnyerte a „Legjobb rendezés” díját a Második Budapesti Nemzetközi Zenei TV Fesztiválon. Utóbbi díj értékét növeli, hogy a brit, francia, szlovén, kínai, izraeli alkotásokat felvonultató mezőnyben egyedüli magyarként ért el első helyezést a szóban forgó klip. Az Ahogy nézlek sikere ellenére a fiatalok úgy érezték, a nagyközönség még mindig nem ismerhette meg az igazi arcukat. Következő klipjüket ezért egy kifejezetten dögös, rockos dalhoz, a Mondani könnyű címűhöz forgatták, amely hűen tükrözi a rájuk jellemző dinamizmust és humort.

A szekér tehát valóban beindult, de az igazi áttörés még várat magára. Az elmúlt hónapok felhajtásának köszönhetően rengeteg új, lelkes arc jelent meg az egyszercsak koncertjein. „Az élő fellépés a zenélés igazi értelme, ezt nem pótolhatja semmi sem. Egy koncerten bármi megtörténhet, mert szeretjük jól érezni magunkat a színpadon. Ha valamelyikünknek elszabadul a keze, és belevág egy 2-3 perces szólóba, hát tegye! Ha valaki meg kívánja osztani a nagyérdeművel a Mikulással kapcsolatos gyermekkori traumáit, hát tegye! A koncert után pedig felrakjuk kedvenc lemezeinket, és együtt bulizunk a közönségünkkel” – nyilatkozták a zenekar tagjai.

Az egyszercsak neve a tájainkon még ismeretlen. Várhatóan nem sokáig. Egyszercsak megtörik a jég. Vagyis reméljük... A zenekarnak helye van az élmezőnyben! (Puha József)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?