Egyedülálló a citerázásuk

<p>A Nagyabonyi Citeraegyüttes a helyi Csillagfürt Népdalkör kísérőzenekaraként alakult meg. Ma már önállóan is szerepelnek, ősszel a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén lépnek színpadra.</p>

Nagyabonyban hagyománya volt a citerázásnak, régebben egy gyerek-citerazenekara volt a Csemadok helyi alapszervezetének. Sokéves kihagyás után 2009-ben felélesztették a hagyományt, megalakult a népdalkört kísérő citerazenekar. A Peller Katalin, Fucsík Krisztina, Gazdík Katalin és Moravek Ivett alkotta csoport hetente kétszer próbál, egyszer a népdalkörrel, egyszer önállóan gyakorolják a dalokat. „Évente háromszor-négyszer konzultálunk Borsi Ferenc zenetanárral. Ő állítja össze a csokrokat, amelyeket előadunk” – mondta Moravek Ivett. Gömöri dalokat, csallóközi és jókai dudanótákat, bukovinai székely, zalai, moldvai és écsi dalcsokrokat játszanak a fellépéseken. „Borsi Ferenc, a tanárunk a délvidékről, Csókáról származik, onnan is van két dalcsokrunk. Általában humoros nótákat játszunk” – folytatta Moravek Ivett. Évzárókon, kulturális eseményeken, falunapokon hallható a nagyabonyi citerások játéka, és a népzenei versenyeken is eredményesen szerepelnek. „Tavaly kiemelt aranysávos minősítést kaptunk a gömöri dalokkal a Bíborpiros szép rózsa népzenei versenyen. Továbbjutottunk a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjébe” – közölte Moravek Ivett. A nagyabonyi citerások játéka egyedülálló a környéken, a csapat a régi módszer alapján, autentikusan zenél. „Úgy játszunk, ahogy régen is citeráztak. Nálunk mindenki mindent játszik, nem zenekari felállásban lépünk fel, nincsenek kiosztva a szerepek. Ilyen módszerrel senki nem citerázik a környéken” – nyilatkozta a csoportról Moravek Ivett. Legközelebb a dunaszerdahelyi Palya Jazz Triót mutatjuk be. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?