Egyedi kilátás – friss hangra

Na, nézd csak, mi ez! Mozgalmas fedőlap, Trabant-portrék meg európai (?) városnevek! Hát vágjunk bele! Panoráma. Ez a címe a Palócföld Könyvek legújabb kötetének, amely egyben szerzői debütálás. Nászúton Morg, a férfi, a férj és párja, az utazásból első kötetet megíró költő, Debreceni Boglárka.

Na, nézd csak, mi ez! Mozgalmas fedőlap, Trabant-portrék meg európai (?) városnevek! Hát vágjunk bele! Panoráma. Ez a címe a Palócföld Könyvek legújabb kötetének, amely egyben szerzői debütálás. Nászúton Morg, a férfi, a férj és párja, az utazásból első kötetet megíró költő, Debreceni Boglárka. Aki Salgótarjánból indul, Varsóba utazik, majd utána megír egy verset, ami a nővé vált lány anyától való elszakadásának a verse. (Kissé fura, idegen és ideges test a köteten belül, ám a koncepció elbírja, s az egészet elolvasva indokolttá is teheti. Feltételesen.) S az elszakadás ténye után irány Pozsony, Belgrád, Bukarest, Szófia, Szkopje, Albánia városai és „autósztrádái”, Podgorica, Szarajevó, Zágráb, Ljubljana, Moszkva, Berlin, Prága karácsonykor és Budapest, azaz Budapestnek csak a helye, az is „öncenzúrázva”. S innen nyitva hagyva a további kibontakozáshoz egy út.

A jól tervezett kötet kiváló kísérlet lírai útirajzra, a helyszínek hangulatának szinte film- vagy hangfelvételszerűen pontos az átadása. Jó a ritmusa is a kötetnek, egészében jó, bár igaz, néhol, a versszövegrészleteken belül megbicsaklós – ám ezeket a hiányosságokat egy gyors megoldás máris gyógyítja! Íme, egy példa a Moszkvát leíró versből: „… Nagy Péter idomtalan hajósszobra / mit keres a vízen / ha előbb Kolombusznak készült / és mindenki gyűlöli…” – hát ez bizony inog, talált, süllyed. Viszont vele ellentétben nagyon pontos, ütős hangulatkép ez: „Nem lehet halott Lenint kapni / mert Lenin él és élni fog…” Debreceni Boglárka első kötetéből látszik, mennyire tudatosan és tudományosan építkezik – a versekben előforduló nevek és események részletes ismertetését és magyarázatát lásd a kötet végén a jegyzetekben –, ami felettébb egyedi és figyelemre méltó poétikai vállalkozás. Ehhez már csak az erősebb költői nyelv hiányzik. Igaz, annak megcsillanásai már sejtetik, hogy az öncenzúrázott Budapest – mint lehetséges folytatása ennek a panorámából elhangzott kiáltásnak – már formáltabb nyelven születik majd meg. Debreceni Boglárka már nem ígéret, már teljesítés.

Debreceni Boglárka: Panoráma. Palócföld Könyvek, Salgótarján, 2013.

Értékelés: lllllllmmm

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?