Egy vagány antológia Petőfiről kamaszoknak

dd

A Petőfi-bicentenárium egyik kedvelt portékája lehet a Költővel nem járnék című antológia, amely a kiadó szerint a „valaha volt legvagányabb novelláskötet Petőfiről”.

Nem mellékesen a gyerekekre és fiatalokra szakosodott budapesti Pagony Kiadó ezredik megjelent kötetéről van szó – nem tudni, hogy szándékos volt-e az időzítés, vagy a véletlen műve, de túl sokat nem lehetett variálni a dátumokkal, mert hiszen az ilyen jellegű köteteket üzleti szempontból is érdemes az első hónapokban kiadni.

A Pagony szerkesztői korábban is rendszeresen ellátták a kortárs szerzőket komoly feladatokkal. A kezdeti időszakban például olyan népszerű írókat, költőket beszéltek rá gyerekkönyvek írására, akik azelőtt „csak” felnőtteknek írtak, és fogalmuk sem volt róla, hogy az aprónép nyelvén is jól beszélnek.

A kiadó ezúttal tizenöt kortárs szerzőt kért fel egy-egy Petőfi Sándorral kapcsolatos novella megírására, szabad kezet adva nekik. A szövegek megmutatják, mennyi rétege van ennek az ikonikus alaknak az irodalmi kánonon kívül. Ahogy a kötet szerkesztője, Grancsa Gergely írja: „ahány ember, annyi Petőfi”.

Ha az utcán megállítunk valakit, és arra kérjük, mondjon három magyar költőt, biztosan köztük lesz Petőfi Sándor. „A költő személye és életműve olyan kiemelt helyet foglal el a magyar kultúrában, ami miatt sokszor a legjobb szándék ellenére sem sikerül a szoborként fölénk tornyosuló Petőfi-kép árnyékát túllépni. Ezért ahelyett, hogy valóban új kapcsolódási pontokat találnánk, újra és újra egy idol kikezdhetetlen képével szembesülünk. Akit ráadásul az érettségi után hajlamosak vagyunk elfelejteni” – áll a kiadó honlapján.

A kötet rendkívül változatos. Kiss Judit Ágnes influenszerszerepbe helyezi Petőfit, Rojik Tamás történetének szereplőit a Petőfi-undor hozza össze, Cserna-Szabó András novellájában a költő dührohamot kap a puliszka számtalan elkészítési módját hallva. Miklya Luzsányi Mónika a Szeptember végén sorait hozza párhuzamba a családon belüli erőszakkal, Balássy Fanni a költő 162 centiméteres testmagasságával foglalkozik.

A kötetet azoknak ajánljuk, akik pátosz nélkül szeretnének közelebb kerülni az egyik legnagyobb magyar költőhöz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?