Egy sziget - a dunaszerdahelyi NFG klubban

Dunaszerdahely |

<p>Vincent Moon párizsi származású független filmes; stílusát gerillafilmezésként szokták jellemezni</p>

A világhírű francia rendező, Vincent Moon An Island (Egy sziget) című filmjét vetítik ma a dunaszerdahelyi NFG klubban. A belépés ingyenes.
Vincent Moon párizsi származású, nomád életmódot folytató független filmes, aki a La Blogotheque számára készített ún. Take Away-Show-k által (Dalok elvitelre) vált ismertté. Ezek pár perces zenés filmek, melyekben szerepelt minden valamirevaló és hájpolt indie zenekar.
Moon forgatott hosszabb lélegzetvételű filmeket – például a The National együttesről (A Skin, A Night) vagy a Beirutról (Cheap Magic Inside), de híres a Temporary Copenhagen sorozata is. Stílusát gerillafilmezésként szokták jellemezni, utalva annak gyors és látványos voltára.
2010 augusztusában a rendező egy dán szigetre vonult az Efterklang együttessel, ahol a négytagú banda legutóbbi, Magic Chairs című lemezének dalait reinterpretálták helybéli lakosok bevonásával. Az elkészült művet egyedülálló módon forgalmazzák: bárki, aki regisztrált a film hivatalos honlapján, megkaphatja (letöltheti) a film másolatát, és levetítheti azt, akár a nappalijában – a regisztráción kívül csupán két másik feltételt kell ehhez teljesíteni: legalább öt embert kell meghívni, és belépődíjmentesen kell vetíteni.
A projekt oldalán figyelemmel követhető a vetítési naptár, amely egyre csak bővül – ez ajánló írásakor több mint ötszáz civil, ún. magánnyilvános bemutató lett jóváhagyva. Szlovákiában a dunaszerdahelyi NFG klub, a pozsonyi Magritte café, a kassai Tarantino Bar és a Tabačka Kulturfabrik csapott le a filmre – utóbbi helyszínen ráadásul a film bemutatása után fellép az európai turnén lévő koppenhágai Efterklang is. Az alternatív popot és folkot játszó fiatalemberek eddig három nagylemezt rögzítettek – az első kettő (Tripper, Parades) a The Leaf Label kiadónál jelent meg, míg a harmadik Magic Chairs tavaly februárban a tekintélyes 4AD-nál. 2008-ban egy koncertlemezt dobtak piacra, melyen a Parades album dalait játszották fel újra a dán nemzeti kamarazenekar közreműködésével. Az ötvenperces An Island című film ma 21 órától látható az NFG klubban. Ugyancsak ma vetítik egyebek közt Oklahoma Cityben, Tallinban, Drezdában, Sevillában, Stockholmban, Liverpoolban, Moszkvában, valamint Seattleben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?