Egy letűnt városrész életképei

A hajdani zsidó városrészt ma már hiába keresi a Pozsonyba látogató. Az 1913-as hatalmas tűzvészben megrongálódott épületeket még úgy-ahogy helyreállították a pozsonyi gettó lakói, de a II. világháborút kísérő borzalmak a városrész biztos hanyatlását jelentették.

A szerencsétlenül járt pozsonyi zsidók nagy részével ellentétben átvészelte a világégést – igaz, meglehetősen rossz állapotban – az ortodox zsinagóga, és kitűnő állapotban állt még a Szent Márton-dóm szomszédságában magasodó neológ zsinagóga is. Mindkét templom és a hajdan festőinek mondott, ószeres üzleteivel semmivel sem pótolható hangulatot árasztó zsidó városrész az emberi butaság és szűklátókörűség áldozata lett az 1960-as és 70-es évek nagyszabású „városrendezési“ terveinek köszönhetően.

A pozsonyi születésű, magyarul és németül egyaránt publikáló neves művészettörténész, Károly-Karl Benyovszky (1886–1962) és társa, a zsidó származású ifj. Josef Grünsfeld 1932-ben német nyelven kiadott és most szlovákra fordított könyve átfogó képet ad arról, milyen is volt fénykorában a vár alatti néhány utcából álló zsidó gettó. Beszédesek az egyes fejezetek: olvashatunk itt „életképeket“ a gettó mindennapjaiból, a városrész érdekes, különc lakóiról, egy következő részben ízelítőt kapunk a zsidó humorból és bölcsességekből. A szállóigék és közmondások mellett helyet kapott a könyvben a zsidó mondások gyűjteménye is. A zsidó mindennapokat mutatja be a négy különböző gyermekjátékot és a zsidó ünnepeket ismertető fejezet. A könyvet a pozsonyi gettóban használatos héber kifejezések gyűjteménye zárja. Több tucat korabeli fénykép, képeslap, festmény, rajz, fametszet idézi meg a romantikus Várlépcsőt, a mór stílusban épült neológ zsinagógát, a boltjuk előtt ácsorgó szegény ószeres zsidókat, az 1913-as tűzvész pusztításának nyomait, több képen is visszaköszön a város fölé magasodó, akkor még romos, kiégett vár, valamint a bájos, rokokó Jó Pásztor-ház (amely ma is ámulatba ejti a Miklós és a Zsidó utca környékén járókat). A hangulatos régi zsidó temető és a pozsonyi gettó sűrűn beépített utcái is feltűnnek egy-egy korabeli fényképen. Mulatságos, az öniróniát sem nélkülöző zsidó figurák kis karikatúrái kísérik az egyes fejezeteket.

A könyv fontos forrás, és nem utolsósorban élvezetes olvasmány azok számára, akik már túl későn szültettek ahhoz, hogy személyes élményeik is legyenek Pozsony e sajátos színfoltjáról. (Karl Benyovszky – Josef Grünsfeld jun.: Obrázky z prešporského geta. Bratislava, Vydavateľstvo PT 2002)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?