Egy legendás hang

MTI-HÍR2003. július 4-én halt meg Barry White Grammy-díjas amerikai énekes, zeneszerző, producer.

MTI-HÍR

2003. július 4-én halt meg Barry White Grammy-díjas amerikai énekes, zeneszerző, producer. A mackótermetű, rendkívül mély hangú előadót a diszkóze tette világsztárrá.

Vallásos gospel zenén nőtt fel, templomi kórusokban énekelt és zongorázni is megtanult, már 11 évesen játszott egy lemezfelvételen. Tinédzserként azonban letért az egyenes útról és lopás miatt négy hónap börtönre ítélték. A rácsok mögött hallotta meg Elvis Presley It's Now Or Never című dalát, amely örökre megváltoztatta az életét. Szabadulása után már csak a zenével foglalkozott.

Kezdetben még inkább mások karrierjét egyengette, különböző lemezkiadóknak kutatott fel tehetségeket, dalokat írt és hangszerelt. 1973-ban létrehozta a 40 tagú Love Unlimited Orchestra zenekart, amelyben népes vonósszekció mellett torzított gitár is helyet kapott. A formáció Love Theme című instrumentális száma 1974-ben a slágerlista csúcsára jutott és komoly szerepet játszott a diszkóláz elindításában.

White a hetvenes évek közepén biztos lehetett benne, hogy akármivel rukkol elő, arra lecsap a közönség, hatalmas sikere volt az I've Got So Much To Give, a Can,t Get Enough, a Never, Never Gonna Give Ya Up, az It's Ecstasy When You Lay Down Next To Me című dalokkal. Az abszolút sláger 1974-ben a You're The First, The Last, My Everything lett, amely az egész világot megőrjítette, és hónapokat töltött a különböző listák csúcsán.

A diszkóőrület elmúltával White visszatért a rhythm and blues és a soul műfajához, megőrizve tekintélyes rajongótáborát. Lemezeiből világszerte több mint százmillió darab kelt el, több mint száz albuma arany, negyvenegy pedig platinalemez. A legrangosabb szakmai elismerésre, a Grammy-díjra az impozáns lista ellenére is egészen 2000-ig kellett várnia, amikor is utolsó albuma, a Stay Power mindjárt két Grammyt is kapott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?