Egy legenda feltámasztása

<p>Nagy sikerű cseh rockbanda volt a Smoke, amely angolul énekelt &ndash; a film elejére bevágott korabeli fekete-fehér &bdquo;klipből&rdquo; kapunk is ízelítőt az egyik számukból. A Smoke 1972-ben tisztázatlan okok miatt eltűnt a zenei életből. Talán azért, mert a vasfüggönnyel elzárt szocializmusban angolul énekeltek &ndash; ezt egy archív televíziós felvétel sugallja. A filmből aztán más derül ki a banda felbomlásának okairól.</p>

Alice Nellis rendező legújabb vígjátéka a Smoke-legenda feltámasztásáról szól, azt mutatja be, hogy a régi bandatagok negyven év után újra összeállnak. Egy agilis, minden hájjal megkent producer szárnyai alatt formálódnak újra, hogy ismét közönség elé lépjenek.

„Rudolf Biermann producer kérdezte meg, nincs-e kedvem filmet csinálni egy zenekarról, amelynek tagjai megpróbálják feltámasztani egykori legendájukat” – mondta a Revival sajtóvetítése után tartott keddi tájékoztatón a film forgatókönyvírója és rendezője. Alice Nellis sikeres és ütős női filmjei után most idősödő férfiak főszereplésével forgatott – ahogy mondta – ugyancsak „női filmet”. „Olyan színészek számára írhattam főszerepet, akiket szeretek és csodálok” – árulta el.

A zenekar gitárosa, Václav (Bolek Polívka) feleségének temetésén találkoznak az egykori tagok, hogy egyik dalukkal búcsúztassák a megboldogultat. A temetési zenélés adja az ötletet, hogy feltámasszák a múltat. Ez azonban nem egyszerű, mivel távol kerültek a nyilvános szerepléstől. Milan (Karel Heřmánek), a billentyűs idős fejjel elvett egy nála jóval fiatalabb nőt, s páréves kislányuk nevelése köti le. A basszusgitáros Karel (Miroslav Krobot) feleségül vette az extravagáns Yvonne-t (Zuzana Bydžovská), aki az etnozene és az egészséges életmód megszállottja, sárgarépa-salátán tartott férje életéből kivont minden káros szenvedélyt – húst, alkohol, (más) nőt, rockot és egyebet. Az egyetlen, aki megmaradt rockernek, Otakar (Marián Geišberg), az együttes frontembere. A producer, Holubec (Richard Genzer) kreál egy meggyőző okot, amellyel hatni tud a többiekre: szerezzenek még egyszer, utoljára örömet az együttes halálos beteg tagjának. Hasonló csalást követ el Holubec lánya, Miriam (Jenovéfa Boková), aki Václav fiával (Vojtěch Dyk) szövetkezik. A fiú, aki a menő „Darkwork” (a Nightworkból alakítva) zenekar rajongott énekese, nincs jó viszonyban apjával, s őrületnek tartja a Smoke feltámasztását. Miriamnak végül sikerül elérie, hogy a koncert megvalósuljon. Ez a sztori, rengeteg, a könnyedebb szórakoztatást kiszolgáló humorral teli vígjátéki helyzettel, szívhez szóló érzelemmel – és nem csak az apa-fiú kapcsolatban, de ott fokozottan negédes –, a mai show-biznisz visszásságaira utaló jelzésekkel és mindenekelőtt fergeteges komédiázással. Amilyen pozitív energiákat Otakar figurájába Marián Geišberg belevisz, az elképesztő. Lényével-játékával kikezdhetetlenül hihető karaktert teremt. Abszolút rocker – díjazandó színészi csúcsteljesítmény. A történet pedig át meg át van szőve sok-sok zenével. Vojtěch Dyk prózai szerepben és egy szólódallal is jelen van a filmben, az pedig, ahogy „apjával”, Bolek Polívkával énekel, ritkaságszámba menő filmtörténeti pillanat a Revivalban.

Zenével, keserédes komédiázással, felszabadulást nyújtó jó szórakozás a Revival. Ezt bizonyítja a film Karlovy Varyban nyert közönségdíja is. Hogy ez talán így nem maga az élet, hagyhat egy pici keserű szájízt. De nézzük inkább úgy, mint az amerikai Szerelmes hangjegyeket (High School Musical), csak ezt nem Zac Efronra, hanem jeles cseh és szlovák színészekre írták.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"116603","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?