Egy halottkém jelentései

<p><strong>Sánta Szilárd recenziója Nemes Z. Márió <em>A preparáció jegyében</em> című kötetéről.</strong></p>

Nemes Z. Márió A preparáció jegyében című kötete – a JAK-füzetek könyvsorozat 189. darabja – nem könnyű, ugyanakkor hihetetlenül izgalmas olvasmány. Nyelvi megformáltság és gondolati gazdagság tekintetében is nagyon precízen kidolgozott szövegekből áll a kötet; a szerző a művészettel való találkozás antropológiai, elméleti, esztétikai stb. lehetőségeit boncolgatja. Az előszóban ugyan leszögezi, „a kötet írásai nem vállalkoznak arra, hogy egységes elméleti-történeti hátteret vázoljanak fel, inkább egyedi és alkalmi profanációknak tekinthetőek”, mégis számos párhuzamot, közös pontot találhatunk a tanulmányokban, esszékben, például a steril diskurzusok megfertőzését, a preparátummetafora különböző kibontásait vagy az „ember antropológiai státusának” megváltozására vonatkozó kérdéseket.

A fülszöveg helyén található címkefelhő – néhány példa: torture porn, nekrofil esztétika, Tarr Béla, biohorror, antropológiai posztmodern, Sziveri János, képregény, poszthumán, funsplatter, Peer Krisztián, death metal, Kis Róka Csaba – megidézi a tartalmat és mutatja a tizennégy írás legfontosabb kiszögelési pontjait. Ebből a néhány kiragadott címkéből is jól látható az a plurális stratégia, széles körű tájékozódás, ami Nemes Z. Márió szövegeit jellemzi. Jól megférnek egymás mellett szubkulturális és mainstream elemek; írások a kortárs magyar képzőművészetről, a tömegfilmről, a képregényről, a költészetről. A textúrát létrehozó merész, revelatív, de mindig pontos, diskurzusokat összekapcsoló, virulens fogalomfércelés szavatolja a primer szövegélvezetet. Ugyancsak figyelemre méltó a kötet vizuális megjelenése, a javarészt vizuális kultúráról szóló könyvben szinte kötelező gazdag képanyag a szövegolvasással együtt fejti ki hatását. Nem vállalunk nagy kockázatot, ha kijelentjük: a közlejövő művészeti írásait, kultúrakutatását A preparáció jegyében szövegei már megfertőzték.

Nemes Z. Márió: A preparáció jegyében. JAK– Prae.hu, 2014. 266 oldal.

Értékelés: 9/10

Sánta Szilárd

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?