Egy csésze igazi kávé (videó)

Pozsony |

<p>Egy igazi kikapcsoló, gondokat felejtető, szórakoztató, könnyed, mégis sok hasznos információval szolgáló kiállítás arról, hogy miért isszuk, hogyan isszuk, hogyan szolgáljuk fel, és hogy hogyan készítsük el egyik legtöbbet fogyasztott mindennapi italunkat, a kávét (már, aki hódol az aromájának).</p>

Mióta és hogyan termesztik, gyűjtik, dolgozzák fel, s ami a legfontosabb, milyen formában kell pörkölni a szemeket ahhoz, hogy a habos nedűt a legnagyobb élvezettel tudjuk fogyasztani. A kávéfogyasztás történetét és kultúráját mutatja be a Szlovák Nemzeti Múzeum Egy csésze igazi kávé című kiállítása az intézmény pozsonyi vár tövében (Žižkova 16.) található termeiben.

Van min elmerengeni a látványos, szépen berendezett belső térben, amelyben szinte minden kellék megtalálható, amely a kávéfogyasztással összefügg: a kávéházak kialakulása és designja, a kávéporcelán koronkénti divatja, a kézi kávédarálók formavilága, a kávéterjesztés csomagolása – ilyeténképpen a tárlat funkcionális tárgykollekciója az alkalmazott grafikával és a designnal kapcsolható. A kávékultúra történeti állomásaira több, a művészettel kapcsolható érdekesség is utal, mint pl. az a plakát, amely az egyik „legkitűnőbb Füge-Kávét” reklámozza. Erről a „legkitűnőbb Füge-Kávéról” az is kiderül (a plakáton látható termékcsomagolás alapján), hogy a „legkiadósabb” és a „legszíndúsabb” – ami arról is árulkodik, hogy egykor a kávévásárló számára a választását illetően fontos tényező volt a termék színdússága és kiadóssága. S hogy annak idején is elismert szakma volt a kávéfőzés és kávékínálás, tanúskodik az az 1903-ból származó „Diplom”, amelyet „Béla Töllössy” névre állítottak ki „Kremnitz”-ben.

E magyar név és kifejezések sem véletlenül olvashatók a kiállított rekvizitumok között böngészgetve, hiszen a tárlat, azonkívül, hogy világviszonylatban ad kávétörténeti képet, azt is igyekszik felvázolni, hogyan alakult a kávéfogyasztás szokása a történelmi Pozsonyban.

A nemzeti múzeum célja ezzel a kiállítással, hogy olyan vonzó bemutatót kínáljon a közönségnek, amely az élethez közeli, vagyis olyan témát jár körül, amely mindennapjaink része. Múzeumi „tálalásával” azonban sok érdekességet, újdonságot adhat a látogatónak, ha úgy tetszik, szórakoztatva képes általános tudást bővíteni.

Ezért is érdemes betérni a múzeumba egy csésze igazi „történelmi” kávéra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?