Kultúra

Egész életét annak szentelte, hogy muzsikájával örömet szerezzen

Kürt | Muzsikaszóval kísérték utolsó útjára zenésztársai Anyalai "Pepes" Sándor cigányprímást, aki 86 éves korában, augusztus 14-én hunyt el. Rokonai, barátai és tisztelői pénteken vettek tőle örök búcsút a helyi temetőben.
Száz Ildikó

2013. augusztus 16. 17:45

Az egyházi temetésen elhangzott, hogy a neves cigányprímás jól gazdálkodott a rá bízott talentumokkal, hiszen egész életét annak szentelte, hogy másoknak örömet szerezzen muzsikájával. 
A falu 2005-ben a Kürt Község Díját adományozta a neves zenésznek. Anyalai "Pepes" Sándor népi zenekarával, kiváló prímásként Európa-szerte népszerűsítette a cigányzenét és szülőfaluja hírnevét.
 
Munkásságáért megkapta többek között a Szlovák Köztársaság  Ezüst Plakettjét, valamint a Magyar népművészet mestere magyar állami kitüntetést. „Én addig játszom, amíg ki nem esik a vonó a kezemből. Édesapám, idősebb Anyalai „Pepes” Sándor több mint hetven évvel ezelőtt híressé és hangulatossá tette a kürti szüreti felvonulásokat, én magam is alig hiszem el, hogy a Pepes zenekar már több, mint 80 éves. Négy-öt éves koromban tanultam meg hegedülni, és hétéves koromtól negyedik prímásként zenéltem édesapámmal együtt” – mondta Anyalai Pepes Sándor, amikor az otthonában találkoztunk egy interjú kapcsán. A cigányprímás közvetlenségével, szerénységével, kiváló zenei tudásával lopta magát az emberek szívébe. 
 
„Amikor a II. világháború idején bevagoníroztak, és leventeként elhurcoltak Németországba, ott sem hagytam el a hegedűmet. A lágerből is a zenetudásomnak köszönhetően szabadultam. Egy ideig Münchenben játszhattam. Nincs jobb érzés, mint amikor dalra, vagy éppen könnyekre fakasztjuk a hallgatóságot” – osztotta meg velünk emlékeit utolsó látogatásunk során Anyalai „Pepes” Sándor. 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Liszka József és Ág Tibor a SZMNT 1994. áprilisi komáromi közgyűlésén (Forrás: A Fórum Kisebbségkutató Intézet Etnológiai Központjának fotótára)

Az egykori Szlovákiai Magyar Néprajzi Társaságról

Max Verstappen
Frissítve

Verstappen nyert Silverstone-ban

Ozark

SOROZATDARÁLÓ: Könyvelőből lett egy drogbáró jobb keze

(Fotók: Mirkó István

Otthonunk, a hátsó füves

rendőrség illusztráció

Kizuhant az ablakon egy kétéves gyerek

Gyöngyösbokréta ünnep, Léva, 1935 (Forrás: digitalisemlekezet.eu/Fórum Kisebbségkutató Intézet)

Porlik, mint a szikla? – A népszámlálási kampányról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.