Egész életét annak szentelte, hogy muzsikájával örömet szerezzen

Kürt |

<p>Muzsikaszóval kísérték utolsó útjára zenésztársai Anyalai &quot;Pepes&quot; Sándor cigányprímást, aki 86 éves korában, augusztus 14-én hunyt el. Rokonai, barátai és tisztelői pénteken vettek tőle örök búcsút a helyi temetőben.&nbsp;</p>

Az egyházi temetésen elhangzott, hogy a neves cigányprímás jól gazdálkodott a rá bízott talentumokkal, hiszen egész életét annak szentelte, hogy másoknak örömet szerezzen muzsikájával. A falu 2005-ben a Kürt Község Díját adományozta a neves zenésznek. Anyalai "Pepes" Sándor népi zenekarával, kiváló prímásként Európa-szerte népszerűsítette a cigányzenét és szülőfaluja hírnevét. Munkásságáért megkapta többek között a Szlovák Köztársaság  Ezüst Plakettjét, valamint a Magyar népművészet mestere magyar állami kitüntetést. „Én addig játszom, amíg ki nem esik a vonó a kezemből. Édesapám, idősebb Anyalai „Pepes” Sándor több mint hetven évvel ezelőtt híressé és hangulatossá tette a kürti szüreti felvonulásokat, én magam is alig hiszem el, hogy a Pepes zenekar már több, mint 80 éves. Négy-öt éves koromban tanultam meg hegedülni, és hétéves koromtól negyedik prímásként zenéltem édesapámmal együtt” – mondta Anyalai Pepes Sándor, amikor az otthonában találkoztunk egy interjú kapcsán. A cigányprímás közvetlenségével, szerénységével, kiváló zenei tudásával lopta magát az emberek szívébe.  „Amikor a II. világháború idején bevagoníroztak, és leventeként elhurcoltak Németországba, ott sem hagytam el a hegedűmet. A lágerből is a zenetudásomnak köszönhetően szabadultam. Egy ideig Münchenben játszhattam. Nincs jobb érzés, mint amikor dalra, vagy éppen könnyekre fakasztjuk a hallgatóságot” – osztotta meg velünk emlékeit utolsó látogatásunk során Anyalai „Pepes” Sándor.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?