Édeshármas apával

Aki szerette a 2014 tavaszán bemutatott Belle és Sébastien című mozifilmet, az a mától látható Belle és Sébastien 2 – A kaland folytatódik című epizódot is élvezettel nézi végig. A korábbi rész Cécile Aubry francia írónő azonos című klasszikus ifjúsági regénye alapján készült.

Aki szerette a 2014 tavaszán bemutatott Belle és Sébastien című mozifilmet, az a mától látható Belle és Sébastien 2 – A kaland folytatódik című epizódot is élvezettel nézi végig. A korábbi rész Cécile Aubry francia írónő azonos című klasszikus ifjúsági regénye alapján készült. Nicolas Vanier rendezte, erősen az érzelmekre ható, szerethető szép mesét alkotva az árva gyermek és a kóbor kutya mély barátságáról.

Az első részben Sébastien (Félix Bossuet), az árva kisfiú és Belle, a kóbor kutya egymásra találását ismerhettük meg, és azt követhettük nyomon, hogyan alakult ki és mélyült el a barátság a két lény között idillikus, meseszép környezetben, a francia Alpokban együtt megélt számtalan hősies kaland során. Az a történet egy eldugott hegyi faluba visz el, ahol a bátor, leleményes és nyíltszívű kis árváról egy idős pásztor, César (Tchéky Karyo) gondoskodik. A fiúcskát nagy kalandvágy hatja, négylábú hű társával élvezettel csatangol a hegyi természetben. A második világháború eseményei azonban a falucska nyugalmát is megzavarják. Egy ellenálló fiatal orvos és César unokahúga, Angelina az Alpok veszélyes havas csúcsait megmászva Svájcba menekít egy zsidó családot – természetesen a hős kutya és Sébastien segítségével.

Az első résznek az adja a varázsát, ahogy lassú tempójú ráérős meséléssel felfedi, milyen álmokkal, vágyakkal létezik a parányi, alig hétéves kisfiú a hatalmas hegyi univerzumban, harmóniában élve a környezetével, jóságot sugározva, hihetetlen magabiztossággal harcolva a céljaiért.

Az új rész alkotói, élen Christian Duguay kanadai rendezővel folytatták a régimódi mesélést, ugyanabban a szellemben, stílusban, esztétikával építtették tovább a jó alapot. Vége a háborúnak, a gyerekek iskolába járnak. Sébastient azonban hiába szólítja a tanár. Césarral együtt Angelina (Margaux Chatelier) érkezésére, ünnepélyes fogadására készülnek. Feldíszítik a kicsi házikót. A lány hősiesen harcolt az ellenállásban külföldön, és társaival együtt repülővel kellene francia földre érkeznie. Valahol az olasz– francia határon kigyullad a gép, és nehezen megközelíthető terepre zuhan. Sébastient és Césart lesújtja a hír, hogy a gép valamennyi utasa a tűz áldozatává vált. A fiú úgy érzi, Angelina túlélte a katasztrófát. Meggyőzi az idős pásztort, hogy induljanak el a lány keresésére. A közeli reptér mogorva, emberkerülő pilótájához (Thierry Neuvic) fordulnak segítségért. Megkérik, hogy térképezze fel a magasból a katasztrófa helyszínét, amely szárazföldön megközelíthetetlen a gyorsan terjedő erdőtűz miatt. A pilóta visszautasítja kérésüket, ellenszenves a gyerekkel, a kutyát pedig láncra kötné és eltávolítaná a környezetéből, mert allergiás a kutyaszőrre. S amikor megkérdezi tőle Sébastien, hogy miért nem szereti a kutyákat, a válasza: ők nem szeretnek engem. Ilyen ellenséges alaphelyzetből indul a film, hogy a végén ütősebb legyen a jellemváltozás, a viszonyokban bekövetkező fordulat, a pozitív elmozdulás.

Fény derül egy nagy titokra: a pilóta Sébastien apja. A Belle és Sébastien 2 – A kaland folytatódik című résznek az apa-fiú viszony alakulása alkotja a gerincét. A mentési akciók során megélt összes veszélyes kaland apa és fia egymáshoz közeledését szolgálja. Az apa egyre nagyobb felelősséget érez gyermeke iránt, egyre jobban félti, vigyáz rá, a fiú egyre erősebben támaszkodik és ragaszkodik a férfihoz. A kutya pedig ott settenkedik, tüsténkedik kapocsként közöttük. Nagy szerepet kap az anya figurája is – annak a tisztázása, hogyan és miért maradt árván annak idején Sébastien.

Az új rész az előzőhöz hasonlóan a bátorságra, a kiállásra, a hősies magatartásra alapozott kiemelkedő tetteket állítja középpontba – de sokkal akciódúsabb a történet, irreálisabbak a helyzetek, a tettek inkább csodatettek, a hatásos zene a túlfűtött érzelmeket még inkább felerősíti. A felnőtt néző a báj találkozását érzékeli a hamis illúzióval. A gyerek pedig talán azt, hogy egy kutyával és a szülő védelmével tízévesen még meghódítható a világ.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?