Eddig csak veszteséget hozott a berni Kunstmuseumnak a Gurlitt-hagyaték

Bern/München |

<p>Eddig csak veszteséget hozott a berni Kunstmuseumnak, hogy Cornelius Gurlitt tavaly elhunyt német műgyűjtő a svájci intézményre hagyományozta felbecsülhetetlen értékű, de részben kétes eredetű festménygyűjteményét.</p>

A Berner Zeitung című svájci lap pénteki értesülése szerint a Gurlitt-örökség elfogadása eddig 830 ezer frank kiadással járt a berni múzeum számára jogi és szakmai többletmunkák révén, s emiatt 524 ezer frank hiány keletkezett a tavalyi költségvetésben, amely másként nyereséget mutatna.

A hiányt egyelőre tartalékokból fedezik, s a múzeum azzal számol, hogy a híres-hírhedt műgyűjtemény birtokba vétele hosszabb távon többletbevételt hoz. A Kunstmuseum a teljes kollekció közszemlére tételét, majd a saját gyűjteményébe való beillesztését tervezi a képek átvétele után. Egyelőre nem végleges, hogy a svájci múzeumé lesz a nagy értékű műgyűjtemény, mert Cornelius Gurlitt egyik unokahúga megtámadta a végrendeletet és igényt formál az örökségre. Egy bíróság már elutasította a keresetet, de a per folytatódik.

A német hatóságok 2012. február 28-án 1280 értékes műalkotást találtak Gurlitt müncheni lakásán, ahol adócsalás gyanúja miatt tartottak házkutatást. Később további 238 műkincsre bukkantak a gyűjtő salzburgi házában. 

Amikor 2013 őszén az addig ismeretlen műgyűjtemény létére fény derült, szakértők elképzelhetőnek tartották, hogy a gyűjtemény együttes értéke eléri az egymilliárd eurót (300 milliárd forint). 

Mivel Gurlitt apja Adolf Hitler négy műkereskedőjének egyike volt, felmerült a gyanú, hogy a képeknek legalább egy része náci rablásból származik. Több műnek már fel is kutatták a jogos örököseit, néhány alkotást már vissza is szolgáltattak. A tisztázott eredetű festmények kerülnek a svájci múzeumba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?