Dzsesszzene fülünknek – két napon át

Kassa. Szinte hihetetlen, de idén nyolcadszor rendeznek dzsesszfesztivált a GeS klubban. Pénteken és szombaton este a műfaj kedvelői Szabados Géza biztos kezű válogatásának köszönhetően olcsón hallhatnak jót s jól.

Peter Lipa a fesztivál visszatérő vendégeJudita Čermáková felvételeKassa. Szinte hihetetlen, de idén nyolcadszor rendeznek dzsesszfesztivált a GeS klubban. Pénteken és szombaton este a műfaj kedvelői Szabados Géza biztos kezű válogatásának köszönhetően olcsón hallhatnak jót s jól. A kétnapi belépő ára nevetséges kétszáz korona, ennél kevesebbet kérni már sértés lenne a fellépő művészekkel szemben. Peter Lipa, Bobby Wellins, Emil Viklický, hogy csak a legnagyobb ászokat soroljam.

A GeS klub léte és működése maga a pénzügyi csoda. Rétegműfajban vállalkozni bátor, sőt vakmerő dolog, ahhoz pedig, hogy valaki koncerttermet vegyen „részletre”, nagy adag megszállottság is kell. Szabados Géza, a kassai dzsesszdobos és önjelölt üzletember a sorsot hívta ki maga ellen, amikor 1995 őszén, Peter Lipa segédletével belevágott az első fesztivál szervezésébe. Akkor még a Művészetek Házában zajlottak az események, ám a zsinagógából átalakított épület akusztikája nem felelt meg a műfaj követelményeinek, főleg a dobosok panaszkodtak. Szabados úr gondolt egy nagyot, és saját termet kezdett üzemeltetni kiváló hangmérnökkel, színvonalas fény- és hangparkkal, kényelmes székekkel, jó büfével. A régi kapcsolatoknak hála egymás után jöttek a nagy nevek Kassára, a vájt fülű közönség pedig lassan odaszokott. Az idei fesztivál jegyeinek fele tegnapra már elfogyott, telt ház várható. A péntek estét Ján Hajnal kassai zongorista triója kezdi, akik ezúttal Riena Kendrovská énekesnőt kísérik, ám önállóan is „szóhoz jutnak” majd. A Nocna Zmiana Bluesa nevű lengyel formáció a fesztivál nagy meglepetése lehet, szájharmonikás frontemberük, Slawek Wierzcholski állítólag hatalmas ceremóniamester. A zenekar B. B. King és a Blues Brothers előtt is játszott már, és ha a hangulatot Kassán is sikerül a tetőfokra tornászniuk, az estét jam-session koronázza meg.

Szombaton Peter Lipa, a visszatérő vendég kezd. A koncert kuriózuma, hogy a papát zongorista fia kíséri két fiatal zenész, Miroslav Hank és Braňo Valansky társaságában. Ezután a szaxofonos brit sztárvendég, Bobby Wellins lép színpadra. Róla azt kell tudni, hogy Tony Bennettet is kísérte már, első lemeze 1956-ban, húszéves korában jelent meg, és Prágában leginkább Emil Viklický triójával szeret játszani. A híres trió a tavalyi fesztiválon megismert felállásban érkezik, az aranykezű zongoristát Ladislav Tropp dobon és František Uhlíř bőgőn kíséri.

Mindkét estén teret kapnak a helyi „serdülő” dzsesszkorosztály képviselői, akik a BegBajazid nevet választották maguknak, és főleg trombitásukra kell odafigyelni. A fiatalok az éjjeli örömzenéért felelősek, ők kezdik a dzsemmelést, aztán akinek van kedve, csatlakozik hozzájuk. A fesztivál immár hagyományosan a kassai maraton előtti napokon zajlik, a többi koncertszervező ezt a tényt általában feljegyzi naptárába. Idén nem így történt, a nyári pangást után tehát az a furcsa helyzet áll elő, hogy egy napra két dzsesszkoncert is esik Kassán. Szabados Géza nem fél a konkurenciától, ma már őt keresik meg a zenészek menedzserei, nem pedig fordítva. A klub őszi kínálata a fesztiválon kívül is figyelemre méltó, október 22-én például Ilona Csáková lép fel a legendás cseh Laura a Její Tygři zenekar társaságában, november elején pedig Borlai Gergő készül a GeS klubba triójával, hogy ott vegye fel élő lemezét. Ám erről majd a maga idejében. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?