Duna-parti Sokadalom

Komárom. Sokadalom a Csallóköztől a Bodrogközig elnevezéssel rendeznek a hétvégén másfél napos fesztivált Komáromban, a Tiszti pavilon amfiteátrumában. A holnap kezdődő találkozó programjában szerepel egyebek mellett néptánc- és kézműves-bemutató, népzenei koncert, kirakodóvásár, játszó-, valamint táncház.

Komárom. Sokadalom a Csallóköztől a Bodrogközig elnevezéssel rendeznek a hétvégén másfél napos fesztivált Komáromban, a Tiszti pavilon amfiteátrumában. A holnap kezdődő találkozó programjában szerepel egyebek mellett néptánc- és kézműves-bemutató, népzenei koncert, kirakodóvásár, játszó-, valamint táncház. A fesztivál története két évvel ezelőttre nyúlik vissza. 2000-ben, a Millennium évében szervezte meg a budapesti Honvéd együttes első alkalommal Millenniumi Sokadalom névvel a rendezvényt. A központi ünnepséget regionális szintű, kisebb Sokadalom-fesztiválok előzték meg. A szervezők elsődleges célja az volt, hogy a Kárpát-medence népművészet, azon belül főként a néptánc iránt érdeklődő magyarsága találkozzon egymással. Két fesztivált rendeztek Erdélyben, hármat Magyarországon, egyet pedig a dél-, illetve a délnyugat-szlovákiai magyar népi táncegyüttesek részvételével Rév- és Dél-Komáromban. A hat regionális helyszínen fellépett felnőtt és gyermek népi táncegyüttesek, valamint szólisták közül válogatták ki az augusztus 20-ához kötődő, a budapesti Felvonulási téren megrendezett négynapos ünnepség közreműködőit. Az évről évre nagy érdeklődést kiváltó Sokadalom szlovákiai helyszínét idén is Komárom biztosítja, a Hagyomány Alap és az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes közös szervezésében megvalósuló másfél napos fesztiválról Farkas József, a Hagyomány Alap ügyvezetője elmondta, a rendezvény programját igyekeztek úgy összeállítani, hogy a népművészet szinte valamennyi műfajával megismerkedhessenek a hétvégén Komáromba látogató érdeklődők. „Hasonló Sokadalom-fesztivált rendeznek egyebek közt Kolozsvárott és Szepsiszentgyörgyben is – fűzte hozzá Farkas József –, a központi rendezvényt pedig szeptember elején tartják a budapesti Orczy-kertben, melynek résztvevőit idén is a regionális Sokadalom fesztiválok szereplői közül válogatják ki. Az idei fesztivál azért is különleges, mert az Ifjú Szivek táncegyüttes a tervek szerint itt tartja a Honti igricek című, új műsorának ősbemutatóját.” (ervé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?