Dugó a balkáni migránsúton

Bécs/Athén.

Bécs/Athén. Görögországnak nem érdeke a migránsáradat enyhítése, hanem továbbra is azt segíti elő, hogy az emberek minél gyorsabban átjussanak az országon – mondta tegnap az osztrák külügyminiszter a nyugat-balkáni konferencián.

Sebastian Kurz a Bécsbe összehívott nyugat-balkáni konferencia nyitóbeszédében kijelentette: Európában hiányzik az akarat, hogy jelentősen mérsékeljék az emberáradatot. A tárcavezető hangsúlyozta: Ausztria az európai megoldásra törekszik, azonban jelenleg nincs kilátásban közös lépés. Indoklása szerint ezért Ausztria nemzeti hatáskörben intézkedik, de ezt előtte össze akarja hangolni az érintett országok menekültpolitikájával. Kurz kijelentette: elvárja, hogy „tartsák tiszteletben Ausztria túlterheltségét, és legyenek megértéssel iránta”. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter szerint fontos, hogy a menekülteket már a balkáni útvonalon megállítsák, ezért a konferencián tegnap közös intézkedésről szavaztak. Görögország kedden tiltakozott a Bécsben összehívott nyugat-balkáni konferencia ellen, mert nem kapott rá meghívót, ellenben Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia igen.

Elégedetlenségének adott hangot a görög miniszterelnök, amiért az Európai Unió „képtelen” megakadályozni a balkáni migrációs útvonalon fekvő országokat a menedékkérők ellenőrzésének szigorításában. Alekszisz Ciprasz elmondta, a migránsok ellenőrzésének fokozása ellentétes azzal a döntéssel, amelyet egyhangúlag hoztak meg a múlt heti európai uniós csúcstalálkozó résztvevői. Athén pénteken ahhoz a feltételhez kötötte az uniós csúcs konklúzióinak támogatását, hogy a március 7-re tervezett EU–Törökország találkozóig egyetlen uniós tagállam sem fogja egyoldalúan lezárni a határait.

Ankara és szövetségesei megállapodtak abban, hogy a NATO tengeri műveletének keretében megmentett, Törökországból útnak indult menekülteket visszaküldhetik török területre – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Mint mondta, a NATO hajói megkezdték felderítési műveleteiket az Égei-tengeren. A NATO hajóinak kötelességük, hogy segítséget nyújtsanak a bajba jutott járműveknek, a tengeri katonai művelet elsődleges célja azonban nem a migránsok kimentése.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?