Dolán György Fekete foltjai

Az Ipolysági Menora Saag Centrum Artis ismét arra vállalkozott, hogy honi képzőművészeti életünk egy jeles képviselőjét mutatja be a város műértőinek.

Az Ipolysági Menora Saag Centrum Artis ismét arra vállalkozott, hogy honi képzőművészeti életünk egy jeles képviselőjét mutatja be a város műértőinek. A november vége óta megtekinthető Fekete foltok című Dolán György kiállítás a komáromi Limes Galéria augusztusi tárlatának anyagából született újjá, a zsinagóga teréhez igazítva. Farkas Veronika művészettörténész nyitotta meg az egyszerű kép-gyűjteményen messze túlmutató kiállítást.

A földszinten nagy alakú képek és objektek kaptak helyet, látszólagosan absztrakt, jelekbe vagy festékfoltokba sűrült rétegek alól villantva fel egy ismerősen borzalmas világ figurális ábráit. A felső réteg – a képre tapasztott homok vagy a fekete műanyag fólia – kegyesen vagy éppen gonoszul rejt el a néző elől részleteket. Ahogyan a térképek fehér foltjai felfedező utakra vonzották az utazókat, úgy Dolán fekete foltokkal provokál a megtorpanásra. A barlangrajz végig inspirációs forrása a festőnek, s a sziklafalat imitáló képfelületen megjelenő „primitív” fegyverek konfrontálva vannak 20. századi háborúink lövedékeivel. A barlangrajz vonalsematizmusa mellett szögből kinövő keresztre feszített kezek képében a krisztusi történet is felsejlik. Didaktikusabb és lebegtetettebb üzenetek váltakoznak az európai kultúra ősi és művelődéstörténeti jelei alól kikandikáló emberi szenvedésből. A padlózaton található négy homokkép az alkímiát, technikai rajzot, írásjelek képeit idézi, variálja.

A karzaton folytatódik a törzsi társadalom fölélesztése. Egy 1985-ös festmény még „neoprimitív realizmussal” pillant be egy törzsi közösség életébe, a későbbi képek már a „szent” ősember életét ikonszerűen ábrázolják. A fejek körül sugárzó glóriák, a sárga és arany közötti árnyalatok dekorativitása régi térképek fantasztikumát is idézik. A mitikus jövő ikonjai múzeumi tárlóként is értelmezhetőek, hiszen valóságosnak tűnő pattintott kő dárdacsúcsok és munkaeszközök díszítik és legitimálják a „szent” törzsi család valóságosságát. Az időtlenség üres helyeinek térképeit december 15-éig lehet böngészni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?