Csavard be, mint Beckham

Az idehaza is hamar kultuszstátuszba került Kelet az Kelet alapjain nyugszik a Bend It Like Beckham című vadiúj komédia, ám az Angliába költözött pakisztániak helyett a változatosság kedvéért ezúttal egy indiai családdal ismerkedhetünk meg.

# Az idehaza is hamar kultuszstátuszba került Kelet az Kelet alapjain nyugszik a Bend It Like Beckham című vadiúj komédia, ám az Angliába költözött pakisztániak helyett a változatosság kedvéért ezúttal egy indiai családdal ismerkedhetünk meg. További felépítésbeli hasonlóság, hogy a film az új, a hazától már távol született generáció tradíciókkal való szembenállását igyekszik bemutatni humorral jócskán átitatott formában.

Az éppen nagykorúvá érő Jess (Parminder K. Nagra) pályaválasztás előtt áll. Szülei azt szeretnék, ha jogi egyetemre menne, de a lány életét inkább a foci köti le: ha kell, még hazugságra is hajlandó, hogy eljárhasson az edzésre. Barátnője, az angol Jules (Keira Knightley) kezdetben kiáll mellette, hajlandó falazni is neki. Kapcsolatukat próbára teszi, hogy egyazon férfibe, az edzőjükbe (Jonathan Rhys-Meyers) szeretnek bele.

Ahhoz, hogy az Angliában nagy kritikai és közönségsikert aratott Bend It Like Beckhamt értékelni tudjuk, nem muszáj, hogy különösebb érdeklődést tanúsítsunk a foci iránt: a sport csak eszköz, hogy szemléltesse a már ízig-vérig angliai Jess dilemmáját feljebbvalóival szemben. Bár természetesen akad néhány focipályán játszódó jelenet – melyek fényképezése a gyorsításoknak köszönhetően inkább reklám- vagy háborúsfilmbe illene egyébként –, de azok Gurinder Chadha rendező munkájának csupán nagyon csekély hányadát teszik ki. A film legnagyobb érdeme, hogy remekül ötvözi a fentebb említett – egyébiránt aprólékosan kidolgozott – drámai vonalat a manapság oly divatos tinifilmek szükséges elemeivel, egy minden ízében mai, szórakoztató és üde elegyet alkotva.

A mostanában ismét virágkorát élő angol vígjátékok legújabb tagja bátran felveszi a versenyt amerikai társaival, színvonalában pedig messze lekörözi azokat. Ha pedig mégis csalódnánk? Legalább elmondhatjuk magunkról, hogy hallottuk a Power of Love című, ‘80-as évekbeli slágert hindi nyelven előadva – ehhez fogható élményt ugyanis sem a World Music Festival, sem pedig a Sziget Világzenei Nagyszínpada nem képes nyújtani. (mn)

(Bend It Like Beckham, színes, angol film; Játékidő: 112 perc; Szereplők: Parminder K. Nagra, Anupam Kher, Archie Panjabi, Frank Harper, Jonathan Rhys-Meyers, Juliet Stevenson, Keira Knightley, Shaheen Khan, Shaznay Lewis, Rendezte: Gurinder Chadha)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?