CSALÁDI KÖRBEN AZ ORVOSSAL

Milyen férfit szeretnek a nők

Rejtély jeligével egy középiskolás fiú azt kérdezi, hogy mi az, amire a lányoknak (nőknek) szükségük van? Mi az, amit elvárnak egy férfitól? Eddig több kapcsolata volt, de mind kudarccal végződött, s nem tudja, hogy miért.

Milyen férfit szeretnek a nők

Rejtély jeligével egy középiskolás fiú azt kérdezi, hogy mi az, amire a lányoknak (nőknek) szükségük van? Mi az, amit elvárnak egy férfitól? Eddig több kapcsolata volt, de mind kudarccal végződött, s nem tudja, hogy miért.

Kedves Fiatalember, nehezet kérdezett, de egy pszichológus házaspár, Jonathan Kramer és Diane Dunaway gondolataival megpróbálok válaszolni. Szerintük a nő olyan férfit keres, aki négy szerepet tud betölteni. Az első a Hős, a második a Játszótárs, a harmadik a Barát, a negyedik a Szerető. Vegyük sorra őket:

A Hős az a hagyományos, erős és rátermett védelmező, aki gondoskodik róla, hogy asszonya ne érezze magát kiszolgáltatottnak a világ veszélyeivel szemben. A Hős hűséges, és biztonságot ad. Érett, felnőtt lény, akire a nő számíthat és támaszkodhat. Aki meg tudja menteni, ha baj van. A Hős sikeres a külső világban, ezért csodálni és tisztelni lehet, így bármilyen szeretetmegnyilvánulása roppant értékes. Általában komoly, erős és hallgatag típus. A baj csak az, hogy a Hős néha túlságosan komoly és túlságosan szófukar. Ezért vágynak a nők Játszótársra is, aki a hősi adottságokat ellensúlyozza.

A Játszótárs csupa derű. Szereti jól érezni magát, amikor párjával van. Szívesen nevet, könynyed és szeret játszani. Spontán, és sok meglepetést tartogat. Ügyesen feledteti a napi gondokat, elűzi az egyhangúságot, könnyen vészeli át a nehéz helyzeteket is. Csupa fiús báj.

Meng Ce kínai filozófus jó kétezer évvel ezelőtt írta: „Az a férfi a nagyszerű, aki nem veszítette el gyermeki szívét.“ Hát ilyen a Játszótárs is. Élvezni tudja az életet, és tudja, mi kelt másban is jókedvet. Elég erős ahhoz, hogy megengedhesse magának, érzékeny és nyitott legyen. Még él benne a „gyermeki szív“.

Jó dolog a jókedv, de a nőnek néha szüksége van egyenrangú társra is, ez pedig a Barát. Két barát valóban egyenrangú. Együtt dolgoznak, közös céljaik vannak. A Barát egyszer adja, másszor fogadja a tanácsot. Tud beszélni problémáiról, és meg tudja hallgatni barátja gondjait is. Diszkrét és szolidáris. Az a férfi, aki barátul tud szegődni kedvese mellé, magabiztos és bátor. Szép dolog ez a testvéri viszony, de a nőnek Szeretőre is szüksége van.

A Szerető szenvedélyes és romantikus. A szeretkezés vele nemcsak testi, hanem lelki egyesülés is. Kimondja érzéseit, szenvedélyét, és meghallja kedvese vallomását is. Nem rejti véka alá, mennyire kívánja őt, és csakis őt – ez izgalommal tölti el kedvesét. Az érzékek gyönyörűségét keresi és nyújtja, ami egybeolvasztja az érzelmi és a testi örömöt.

Próbáljon meg elgondolkodni a fentieken, valószínű, a következő barátnőt már sikerül megtartania.A kényszerbetegség gyógyítható

Kényszer jeligére: „Kényszerbeteg vagyok, ami azt jelenti, hogy könyveket rakosgatok egymás mellé, fölé, hogy tökéletesen vízszintben legyenek. Ha a papucs ferdén áll, meg kell igazítanom. A székeknek egymás mellett kell lenniük, s úgyszólván az összes tárgynak. Ideges vagyok a kifordított ruhadaraboktól, vagy ha a kulcs ferdén áll az ajtóban. Mindennek szimmetrikusan kell lennie. Idegesítenek a gyűrött ruhák, a hajszálak, a morzsák a szőnyegen, sőt ha egy írásban helytelenül szerepel valami, pl. hiányzik egy vessző stb. ĺgy kezdődött. Most már az is idegesít, ha valami fölöttem van, pl. egy polc, vagy ha nagyobb tárgy van előttem, mellettem. Újabban jött hozzá a kényszeres fog- és kézmosás. A szüleimnek, barátaimnak nem merem elmondani, félek hülyének néznének. Két szakemberrel beszéltem, de a pszichológus nem tudott rajtam segíteni, csak nyugtató eljárásokat alkalmazott, pl. relaxáció. Logikusnak véltem, hogy ez nem gyógyszer a problémámra, ezért már nem is járok hozzá. A pszichiáter gyógyszert írt fel. Ez sem segített. Kérdésem az lenne, mitől van bennem ez a kényszer, és hogy lehetne megszabadulni tőle.”

Jól tette, hogy pszichológushoz fordult, mivel a problémáján pszichoterápiával lehet segíteni. A kényszeres megnyilvánulások a neurózisok csoportjába tartoznak. A neurózis funkcionális (működésbeli) pszichés megbetegedés, melynek okai között mai ismereteink szerint nem szerepelnek organikus (szervi) idegrendszeri elváltozások, károsodások. A neurózis diszharmóniát jelent a személyiségen belül, egyrészt az ösztöntörekvések, vágyak, az ezekhez kapcsolódó érzelmek, indulatok, másrészt az egyén erkölcsi normarendszere között. E belső konfliktus nehézségeket okozhat az emberi kapcsolatokban, a különböző helyzetekhez való alkalmazkodásban is. A neurózis okai általában a kora gyermekkori pszichés fejlődés zavarára, környezeti ártalmakra, megoldatlan konfliktusokra vezethetők viszsza, de előfordulhatnak felnőttkorban is olyan élethelyzetek, amelyek meghaladják az egyén tűrőképességét, pszichés teherbírását és neurotikus tüneteket okoznak. A pszichoanalitikus elmélet szerint a neurózist legtöbbször szexuális ösztönök elfojtása okozza. Az elfojtott ösztönenergiák kerülő úton, megváltozott formában törhetnek felszínre, és pszichés zavarokat okozhatnak. Nem vagyunk egyidősek a személyiségünkkel, a neurotikus személyiségű embert pedig különösen jellemzi az egyenetlen fejlettségi szint, főleg az ösztönfejlődés területén történő elakadások, a gyermeki szinten való rögzülések. A pszichoterápiának a célja, feltárni ezeket az elakadásokat, és ha ez sikerül akkor megszűnik a tünet (pl. kényszeres viselkedés, fóbia stb.). Ezért javaslom, hogy olyan pszichológust vagy pszichiátert keressen, aki pszichoterápiával gyógyít.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?