Chuck Berry és Peter Sellars a rangos Polar-díj idei kitüntetettjei

<p>Chuck Berry amerikai rock&#39;n&#39;roll énekes és honfitársa, az operarendező Peter Sellars a rangos svéd zenei elismerés, a Polar-díj idei két kitüntetettje - jelentették be Stockholmban csütörtökön.</p>

A kitüntetést odaítélő zsűri a rock'n'roll úttörőjeként méltatta a 87 éves Chuck Berryt, aki - mint fogalmaztak - a rockzene egyik legfontosabb hangszerévé tette az elektromos gitárt. Az amerikai előadó Maybellene című első slágere 1955-ös megjelenése óta gitárosok nemzedékeire volt hatással - vélekedett a testület, amely kiváló dalszerzőnek nevezte Berryt.     Az 56 éves Peter Sellars új kontextusba helyezte a zenét - tért át indoklásában a másik művészre a zsűri. Ellentmondásos megítélésű színházi és operaházi produkcióiban a rendező például a Trump-tornyok luxusába és a spanyol Harlem drogkereskedő világába ültette át Mozart műveit - emlékeztettek. "Peter Sellars megmutatta, hogy a komolyzene nemcsak porlepte kottákról és a metronóm pontosságáról szól. Mindig is művészet volt és az is maradt tükrözni és ábrázolni a világot" - fogalmaztak.    Chuck Berry és Peter Sellars augusztus 26-án veheti át a díjat és a mellé járó fejenkénti egymillió svéd koronát Stockholmban, ahol XVI. Károly Gusztáv király tünteti ki őket. Az 1989-ben az ABBA egykori menedzsere, Stig Anderson által alapított Polar Zenei Díjat tavaly Youssou N'Dour világhírű szenegáli zenész és Kaija Saariaho finn komponista, tavalyelőtt pedig Paul Simon és Yo-Yo Ma kapta meg. A korábbi kitüntetettek között szerepel Ligeti György, Bob Dylan, Ray Charles, Elton John, Bruce Springsteen, Pierre Boulez, Ennio Morricone és Björk is. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?