Kultúra

Christopher Marlowe-t Shakespeare társszerzőjeként ismerték el

London | Az Oxford University Press brit kiadó Shakespeare társszerzőjeként ismerte el Christopher Marlowe-t a hamarosan megjelenő The New Oxford Shakespeare című gyűjteményben, amely Shakespeare összes ismert munkáját tartalmazza.
MTI

2016. október 24. 20:12

A brit kiadó szerint az első nagy angol drámaíróként ünnepelt Christopher Marlowe, Shakespeare kortársa és vetélytársa segédkezhetett a bárd három darabjának megírásában.

Már a 18. században felmerült a gyanú, hogy Marlowe, akinek egyebek között a Doktor Faustus című dráma fűződik a nevéhez, közreműködött Shakespeare VI. Henrik királyának első, második és harmadik részében, valamint a bárd több másik darabjában is - emlékeztetett a BBC News.

A mostani az első alkalom, hogy hivatalosan is elismerték Shakespeare társszerzőjeként. A két drámaíró együtt fog szerepelni a VI. Henrik trilógia nyitólapján.

A The New Oxford Shakespeare című gyűjtemény egy nemzetközi kutatócsoport munkájának eredménye, akik szerint a bárd sokkal többet dolgozott együtt más drámaírókkal, mint azt eddig gondolták. Eredményeik szerint Shakespeare 44 darabjából 17 társszerzők bevonásával született.

A kutatás során a szakemberek hagyományos szövegelemzést végeztek, valamint számítógépes módszert is használtak a szövegek tanulmányozására.

Gary Taylor, a gyűjtemény egyik szerkesztője szerint egyértelműen sikerült kimutatniuk Marlowe kézjegyét a VI. Henrik király három részében. Mint hangsúlyozta: "immár biztosak lehetünk abban, hogy nem csupán hatottak egymásra, hanem együtt is dolgoztak. A riválisok néha együttműködnek".

Carol Rutter, az angliai Warwicki Egyetem professzora szerint Shakespeare valóban sokféle emberrel dolgozhatott együtt, de hogy Marlowe egyike volt ezeknek, azt erősen kétli.

"Ennek az az oka, hogy amikor ezek a darabok születtek, Marlowe volt a színdarabírás nagymestere. Miért akart volna egy jelentéktelen színésszel dolgozni?" - jegyezte meg a szakértő, aki szerint Shakespeare sokkal inkább más színészekkel működhetett együtt, akiknek viszont Marlowe írói stílusa visszhangozhatott a fejében.

Önnek ajánljuk

A világítás alapszabályai

Kényeztető wellness a téli hónapokban

Pellegrini elmondta, milyen volt a pápával beszélgetni

Kassa megye 100, Eperjes megye 50 ezer eurót különített el a gázrobbanás utáni segítségnyújtásra

VIDEÓ: Autópályán bukkant fel a Tesla Cybertruck

GALÉRIA: Így néz ki az eperjesi panelház belülről a tragédia után

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.