Chaverim, chaverim – izraeli filmnapok

Pozsony. Negyedik alkalommal rendezik meg a szlovák fővárosban a Chaverim, chaverim címen ismertté vált izraeli filmnapokat. Az idei szemlének a Tatra mozi ad otthont. Időtartama az előző évfolyamokhoz képest csökkent: a hét végén, holnap és szombaton tart csupán.

Pozsony. Negyedik alkalommal rendezik meg a szlovák fővárosban a Chaverim, chaverim címen ismertté vált izraeli filmnapokat. Az idei szemlének a Tatra mozi ad otthont. Időtartama az előző évfolyamokhoz képest csökkent: a hét végén, holnap és szombaton tart csupán. A programba három nagyjátékfilmet, három egész estés dokumentumfilmet, továbbá diákfilmeket válogattak be. Diákjainak munkái révén két filmművészeti iskola is bemutatkozik. Az egyik, egy ortodox művészeti oktatási intézmény, arra kérte a szlovákiai szervezőket, hogy az ő stúdióikban készült opusokat sábesz idején ne vetítsék. Ezért ezeket holnap délelőtt 9.30-tól tűzték műsorra.

Holnap este 21 órától filmes sábeszéjszaka kezdődik, amelynek kínálatában egy nagyjátékfilm, egy dokumentumfilm és diákfilmek szerepelnek. Az este érdekessége az Egy kicsit idegesítő című dokumentumfilm, amely egy ifjúsági javító-nevelő intézet mindennapjaiba ad betekintést. Ahol az egyik nevelő színházi előadást tanít be a rá bízott delikvensekkel. A közös produkcióban a saját életüket kell eljátszaniuk. A legújabb izraeli dokumentumfilm-termést két további, izgalmasnak ígérkező produkció képviseli. Az egyik A 17-es szám ismeretlen című, amely témájával a 2002 júniusában Tel-Avivban elkövetett, autóbusz elleni terrortámadáshoz kapcsolódik. A bombamerényletnek tizenhét áldozata volt, tizenhatot azonosítani tudtak, egyet nem. Az ő síremlékére nem írtak nevet. A film négytagú stábja az ismeretlen áldozat személyazonosságának felkutatására tett kísérletet. Az elveszett paradicsom című dokumentumfilm érdekessége pedig az, hogy rendezője arab nő, ami ugyancsak ritkaság. A rendezőnő, kamerával visszatérve szülőfalujába, egykori honfitársnői nehéz életébe próbált bepillantani. Izraelben egyébként – épp a jelen történései miatt – nagyon erős a dokumentumfilm-gyártás.

A filmeket héber nyelven, angol feliratozással és szinkrontolmácsolással vetítik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?