Carissimi, Kedveseim

Sérült gyermekeket nevelő magyar családoknak nyújt majd segítséget a Pozsonyban Carissimi néven frissen bejegyzett jótékonysági alap, amely Borosné Környei Erzsébetnek, Magyarország volt szlovákiai nagykövete feleségének és barátainak a kezdeményezésére jött létre.

Sérült gyermekeket nevelő magyar családoknak nyújt majd segítséget a Pozsonyban Carissimi néven frissen bejegyzett jótékonysági alap, amely Borosné Környei Erzsébetnek, Magyarország volt szlovákiai nagykövete feleségének és barátainak a kezdeményezésére jött létre. A szervezet az egészségkárosodott gyermekek testi és lelki fejlődését, társadalmi beilleszkedését kívánja támogatni.

– A Szlovákiában magyar közegben, a központtól távolabb nevelkedő gyerekek nehezebben jutnak a szükséges információkhoz, segítséghez; ezért azoknak a családoknak, amelyek sérült gyermeket nevelnek, és vállalják, hogy a lehetőségekhez képest ők is úgy nőjenek fel, mint az egészségesek, szeretnénk megkönnyíteni az alapvető információkhoz való hozzáférést, és segítséget nyújtanánk gondjaik megoldásához; illetve azokat a szakembereket is támogatná szervezetünk, akik segítenek ezeknek a családoknak – mondja Borosné Környei Erzsébet. – Mivel magam is érintett vagyok, tudom, hogy a sérült gyermek nevelése nagyon sok feladatot, önfeláldozást von maga után. A nagyobbik lányomnak sorstársa is volt az osztályban, a mieinkhez hasonló gondokkal küzdenek ők is. Szervezetünk nem specializálódik sérülésekre; elsősorban azt várjuk, jelentkezzenek az érintettek, hogy felmérhessük az igényeket, és ezeknek megfelelően próbálunk megoldást keresni. Támogathatunk például logopédusokat, akik vállalják, hogy magyarul foglalkoznak a gyermekkel; de elképzelhető olyan szakemberek támogatása is, akik a szlovák kórházi környezetben levő gyermekeket meglátogatnák, és segítenék őket létezni ebben az idegen közegben. És más hasonló dolgokra gondoltunk. A magyar környezetben élő gyermekek a hivatalos, állami formában nyilvánvalóan szlovák nyelvű segítséget kapnak, hozzánk pedig magyarul fordulhatnak. Nagyon örülök, hogy elindíthatjuk tevékenységünket, csak azt sajnálom, hogy nem sikerült a Carissimit előbb létrehozni.

Az ötlet már korábban megszületett, és mostanra forrott ki. Igaz, hogy hazamegyünk, de ez nem gond. Budapest nincs messze, s otthon, Magyarországon több időm és lehetőségem van arra, hogy megfelelően képviseljem a szervezetet, s bárhová elmenjek, „lobbizzak” a Carissimi érdekében.

A Carissimi egyik alapító tagja, Bauer Edit szociális ügyi államtitkár szerint – mivel a szlovák többségnél meglevő érdekképviselet a magyar kisebbségnél hiányzik – ez a szervezet a szlovákiai magyarság szempontjából hézagpótló lehet, amely a specifikumokra is ki tud térni, és át tudja lépni a nyelvi akadályokat. Mivel az állam nem tud felvállalni és megoldani minden gondot, az új európai szociálpolitika is a szociális partnerségre, megosztott felelősségre épül, ahol az államigazgatásnak, az önkormányzatoknak és a civil szférának is megvannak a maga kötelességei, felelőssége és lehetőségei.

Az alap egyelőre nem rendelkezik szétosztható pénzzel, de – dr. Szabó Rezső ügyvédnek, a Carissimi igazgatótanácsa tagjának szavait idézve – „támogatást vár minden tisztességes, becsületes embertől”. Egyaránt örömmel fogadja a kispénzű emberek által felajánlott apró összegeket, és a nagyvállalkozók, a magyar vállalkozók adományait, akik a támogatás összegét az adójukból is leírhatják. A rászoruló családok jelentkezését azonban addig is várja, amíg a számlára beérkeznek a felajánlások, hiszen a Carissimivel együttműködő orvos, jogász vagy más szakember ingyen nyújtja szolgáltatásait.

A szervezet címe: Carissimi, n. f., 811 03 Bratislava, Klariská 7.

Kéréseiket eljuttathatják a Pátria rádió Segítsünk! című műsorához is: Mýtna 1, P.O.Box 55, 817 55 Bratislava 15.

A számlaszám: 5345665/5200

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?