Caballé lesz a sztárvendég

Pozsony. Miután Csehszlovákia kettéválását követően a Prágai Tavasz zenei fesztivál külföldre szakadt, s határainkon túli eseményként élt tovább, a szlovákiai zenei életben olyan űr keletkezett, amelyet csakis egy hasonló fesztivállal lehetett kitölteni.

Ezért a PAT-EX művészeti ügynökség Bohdan Warchal együttműködésével 1997 májusában életre hívta a Tavaszi Kamarazenei Fesztivált, amely később a Pozsonyi Zenei Tavasz elnevezést kapta. Ahogy Veronika Patrovičová fesztiváligazgató minősíti, ez a tavaszi zenei esemény „harmonikus ellenpólusa” az őszi hónapokra eső Pozsonyi Zenei Ünnepségeknek. Ez az idén születésének hatodik évébe lépő fesztivál az elmúlt esztendőkben olyan jeles zenekarokat látott vendégül, mint az egyesült államokbeli Orpheus Chamber Orchestra, a Salzburgi Camerata Academica és a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A Zenei Tavasz rendezőinek az elmúlt évek során olyan hírességeket sikerült felléptetniük pozsonyi operapódiumon, mint Youngok Shin, Eva Urbanová, Ernesto Grisales és Rost Andrea.

Nagy nevek idén is lesznek: jön a müncheni Münchner Symphoniker, a svájci Swiss Duo. A Zenei Tavasz sztárvendége Montserrat Caballé lesz, aki Rudolf Schuster köztársasági elnök meghívólevelének eleget téve érkezik a szlovák fővárosba.

Az idei rendezvény öt programot kínál.

A nyitókoncert május 5-én 18 órakor lesz a Szlovák Filharmonikusok hangversenytermében.

Ezen a Szlovák Filharmonikusok, valamint a Szlovák Filharmónia kórusa magyar, lengyel és szlovák énekesekkel Vincenzo Bellini Messa in la Minore című művét szólaltatja meg. Vezényel Leoš Svárovský cseh karnagy. Szólót énekel: Kertesi Ingrid szoprán Magyarországról, Malgorzata Pańko mezzoszoprán Lengyelországból, valamint Ľudovít Ludha tenor és Peter Mikuláš basszus.

A következő program május 16-án lesz 18 órakor a pasienkyi sportcsarnokban, ahol Montserrat Caballé spanyol oparadíva lép közönség elé.

A spanyol operaénekest kasztanyettán José de Udaeta, zongorán Manuel Burgueras kíséri. Montserrat Caballé előadói estjére a rendezők ötven százalékos kedvezményes belépőt kínálnak ötvenöt éven felülieknek, valamint diákoknak és katonáknak.

Május 19-én az elnöki palotában a svájci Swiss Duo hangversenyét hallhatják-láthatják a meghívottak.

A zene tavaszi ünnepének idei évfolyama táncban is igazi csemegét kínál. Május 30-án, 19 órai kezdettel a pasienkyi sportcsarnokban tartják a Fire of Dance táncestet, melynek olyan jeles közreműködői lesznek, mint a The New York Musical Theatre, a The Irish Dance Company, a The Sydney Tap Flames.

A Pozsonyi Zenei Tavasz záróhangversenyén a négy ismert müncheni szimfonikus zenekar közül a Münchner Symphoniker mutatkozik be a pozsonyi közönségnek június 8-án, 18 órától a Szlovák Filharmónia koncerttermében. A Münchner Symphoniker 1990-ben alakult a Kurt Graunke által 1945-ben alapított Symphonie-Orchester Graunkéből. A német zenekar nemcsak a muzsikálásban ért el nagy sikereket, hanem filmzene-komponálásban is. Egyik ismert munkájuk az Oscar-díjas A bárányok hallgatnak zenéje. Pozsonyban Richard Wagner Siegfried-idyll című zenekari művét, Mendelssohn e-moll hegedűversenyét és Beethoven VII., A-dúr szimfóniáját szólaltatják meg. A Münchner Symphonikert Heiko Mathias Förster vezényli. (tallósi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?