BONTÁS

1
11’09”01 – szeptember tizenegy
(szín. fr.-ang. fel. epizódf. 130 p. 2002) R.: Y. Chahine, A. Gitai, A. G. Inárritu, Inamura Sh., C. Lelouch, K. Loach, S. Makhmalbaf, M. Nair, I. Ouedraogo, S. Penn, D. Tanovic. Fsz.: E. Borgnine, E. Laborit, T. Azmi, V.

1

11’09”01 – szeptember tizenegy

(szín. fr.-ang. fel. epizódf. 130 p. 2002) R.: Y. Chahine, A. Gitai, A. G. Inárritu, Inamura Sh., C. Lelouch, K. Loach, S. Makhmalbaf, M. Nair, I. Ouedraogo, S. Penn, D. Tanovic. Fsz.: E. Borgnine, E. Laborit, T. Azmi, V. Vega

11 rendező 11 percre rúgó benyomása a New York-i ikertornyok elleni merénylet kapcsán. 11 különböző ország és világszemlélet találkozik 11 különböző művészi formában.

2

2020: A tűz birodalma

(szín. fel. am. sci-fi 100 p. 2002) R.: R. Bowman. Fsz.: M. McConaughey, Ch. Bale, I. Scorupco, G. Butler.

2020. Vérengző sárkányok igájukba hajtották a Földet. A túlélők egy maroknyi csoportja megpróbálja felvenni a harcot a rémekkel, de esélyiek jóformán a nullával egyenlőek.

4

40 nap és 40 éjszaka

(szín. fel. am. vígj. 105 p. 2001) R.: M. Lehmann. Fsz.: J. Hartnett, S. Sossamon, K. Connor Tracy, V. Shaw.

Matt egy hisztis cicababával való szakítás után negyven napos nőböjtöt fogad. Ám éppen ekkor jelenik meg a nagy Ő...

A

Anyádat is

(szín. fel. mex. filmdr. 105 p. 2001) R. A. Cuarón. Fsz.: M. Verdú, G. G. Bernal, D. Luna, M. Aura.

Mire megy két túlfűtött legényke egy érett nővel az eszményi tengerparton? Kamaszálmok a nyers valóság tükrében – hahotázós, mellbevágós dráma aztékföldről.

Asterix és Obelix – A Kleopátra-küldetés

(szín. mb. fr. vígj. 107 p. 2002) R.: A. Chabat. Fsz.: C. Clavier, G. Depardieu, M. Bellucci, A. Chabat.

Egyiptom gyönyörű királynője palotát építtet a sivatagban. A képtelen határidejű vállalkozáshoz szükséges plusz Galliából érkezik. Hülyék ezek a rómaiak, hogy nem adják fel...

Austin Powers – Aranyszerszám

(szín. fel. am. vígj. 94 p. 2002) R.: J. Roach. Fsz.: M. Myers, M. Caine, B. Knowles, M. York.

Minden idők leghibbantabb titkos ügynöke időutazást tesz a múltba, hogy megmentse odahurcolt apját. A sikeres kémfilmparódia legújabb része.

Atlantisz – Az elveszett birodalom

(szín. mb. am. rajzf. 95 p. 2001) R.: K. Wise, G. Trousd

Rajzfilmbe ojtott kalandfilm a rég letűnt várost kutató tudósról, kalandorokról és gonosztevőkről, no meg a franciául és angolul kitűnően beszélő helyiekről. Nagyon is létező izgalmak egy elképzelhetetlen közlekedőedényben.

Á

Álmatlanság

(szín. fel. am. thrill. 118 p. 2002) R.: Ch. Nolan. Fsz.: A. Pacino, R. Williams, H. Swank, M. Donovan.

A Memento rendezőjének újabb csavaros thrillerje a makacs zsaruról, aki Alaszkában éjt nappallá tesz, hogy egy titokzatos gyilkosságügyet megoldjon. Fehér éjszakák, lecsukódó pillák.

B

Bazi nagy görög lagzi

(színes amerikai romantikus vígjáték, 95 perc, R.: Joel Zwick, Fsz.: Nia Vardalos, John Corbett, Michael Constantine, Lainie Kazan, Andrea Martin, Joey Fatone)

Toula, az örök lázadó egyszer csak megszabadul a szemüvegétől, egyre szexibben öltözik, senkinek nem árulja el, mivel tölti az estéit, és végül bemutatja álmai férfiát, Iant, aki szőke, nem görög, és még vegetáriánus is. Elszabadul a pokol! Az apának el kell viselnie Iant, Iannek el kell viselnie új családját, és Toulának el kell viselnie, hogy szerettei képtelenek elviselni egymást...

K-PAX – A belső bolygó

(szín. fel. am. sci-fi 120 p. 2001) R.: I. Softley. Fsz.: K. Spacey, J. Bridges, M. McCormack, A. Woodard.

Igazi űrlény vagy holdkóros szélhámos? A diliházi dokira vár a nyugis páciens rejtélyének kiderítése.

Bízd a hackerre!

(szín. fel. am. krimi 115 p. 2001) R.: P. Howitt. Fsz.: T. Robbins, R. Philippe, C. Forlani, R. L. Cook.

A B. Gatesről mintázott figura és a Föld nevű bolygó programozóinak egyenlőtlen kapcsolata: ha okosabb vagy, mint ő... Feszült krimi, hackerekkel a főszerepben.

A Bourne-rejtély

(szín. fel. am.-cseh thriller 118 p. 2002) R.: D. Liman. Fsz.: M. Damon, F. Potente, Ch. Cooper, B. Cox.

Tengerből kihalászott fiú golyókkal a hátában identitását keresi. Oldalán egy kedves német lánnyal végigmeneküli fél Európát, és közben rájön, hogy ő egy gyilkológép. Régimódi thriller Robert Ludlum regénye nyomán.

CS

Csavard be, mint Beckham

(szín. fel. ang. vígj. 112 p. 2002) R.: G. Chadha. Fsz.: P. K. Nagra, K. Knightley, J. Rhys-Meyers, A. Panjabi, A. Kher.

A londoni parkok gólkirálya befocizza magát a szerelembe. Rendben. De akkor is ilyen egyszerű ez, ha a szóban forgó tehetség tizennyolc éves indiai lány, hosszabb hajjal, de ugyanolyan remek bokával, mint Beckham?

É

Édes kis semmiség

(szín. fel. am. vígj. 84 p. 2002) R.: R. Kumble. Fsz.: C. Diaz, C. Applegate, T. Jane, P. Posey.

Christina nagyon bepasizik, de bemutatkozni elfelejtenek egymásnak. ĺgy aztán másodszor is meg kell találnia a tökéletes férfit.

E

Egy fiúról

(szín. fel. ang.-am. vígj. 101 p. 2002) R.: P. Weitz, Ch. Weitz. Fsz.: H. Grant, N. Hoult, T. Collette, R. Weisz, V. Smurfit.

N. Hornby sikerregényének filmváltozata a léha divatfiúról, aki semmit téve tölti a napjait, mígnem az ölébe csöppen egy apahiányos kamasz...

F

A fegyverek szava

(szín. fel. am. háb. 134 p. 2002) R.: J. Woo. Fsz.: N. Cage, Ch. Slater, A. Beach, R. Willie, P. Stormare.

Mi a fontosabb: a navajo rádiós élete, vagy a kód biztonsága? Háborús film John Woo-módra, a korábbinál kevésbé látványos akciókoreográfiával, nyakatekertebb jellemábrázolással – és megint Christian Slaterrel, valamint Nicolas Cage-dzsel.

H

Hallowen: Feltámadás

(szín. am. horror., 85 p., R.: R. Rosenthal, Fsz.: Jamie Lee Curtis, Busta Rhymes, Tyra Banks, Katee Sackhoff, Brad Loree)

Hat fiatalnak egy éjszakát kell kibírniuk Hallowenben, Mayers nevű sorozatgyilkos szülőházában. A diákok többsége bulinak artja a játékot, csak Sara sejt valamit...

Harry Potter és a bölcsek köve

(szín. mb. am.–ang. családi film 153 p. 2001) R.: Chr. Columbus. Fsz.: D. Radcliffe, J. Cleese, R. Harris, R. Coltrane.

A világsikert aratott Harry Potter-regényfolyam első részéből készült film Harry korai éveinek hányattatásairól és a varázslótanonc első roxforti évéről mesél...

Hídember

(szín. magy. tört. filmdr. 140 p. 2002) R.: Bereményi Géza. Fsz.: Eperjes Károly, Irina Latchina, Cserhalmi György, Nagy Ervin, Can Togay.

Az Eldorado és A tanítványok rendezőjének új filmje Széchenyi kalandos életéről. Európai utazgatások, hazaszeretet, végzetes szerelem, igaz barátság. A legdrágább film a legnagyobb magyarról.

A hűtlen

(szín. fel. am. thril. 124 p. 2002) R.: A. Lyne. Fsz.: R. Gere, D. Lane, O. Martinez, C. Lowe.

C. Chabrol 1969-es thrillerjének újrafeldolgozása bepasizó feleséggel, kávé- és könyvfüggő francia csábítóval, valamint gondoktól gyötört férjjel. A szél fúj, a whiskey elszabadítja az ösztönöket: ebben a verzióban nemcsak a hűtlen megy nehéz szívvel...

Hangyák a gatyában 2.

(szín. mb. ném. vígj. 85 p. 2002) R.: G. Henmann. Fsz.: T. Schenke, A. Stein, D. Amft, R. Mosselmann.

A srác a beszélő hímtaggal visszatér, és egy sor újabb cikis helyzetbe kerül, Red Bull meg lánynak öltözik. Stírölés, tapizás, matyigép, sztriptíz lufimelekkel, vibrátor a vécében és egyéb finomságok.

J

Jégkorszak

(szín. mb. am. anim. 81 p. 2002) R.: C. Saldanha, Ch. Wedge.

Egy mammut, egy lajhár, egy kardfogú tigris és egy patkánymókus szövetkeznek, hogy egy eszkimóbébit visszajuttassanak szüleihez. Vidám és látványos, számítógép-animációs mese.

Jelek

(szín. fel. am. thrill. 107 p. 2002) R.: M. N. Shyamalan. Fsz.: M. Gibson, J. Phoenix, Ch. Jones, R. Culkin, A. Breslin.

A külvilágtól elzárt atyafi gabonaköröket talál földjén. A jelek egy földönkívüli civilizáció érkezéséről tudósítanak, a világ a pusztulás szélén áll. A Hatodik érzék rendezőjének horror- és sci-fi-elemekben egyaránt bővelkedő új munkája.

K

Kanyaron túl

(szín. magy. filmdr. 106 p. 2002) R.: Dér András. Fsz.: Bubik István, Dér Denissa, Gyuriska János, Huszárik Kata, Hirtling István.

A drogos lány és a katolikus pap különös kapcsolata. Fausti csapda, isteni kegyelem...

A kaptár

(szín. fel. ang. akcióf. 100 p. 2002) R.: P. Anderson. Fsz.: M. Jovovich, M. Rodriguez, E. Mabius, J. Purefoy.

A helyszín: egy földalatti kutatóbázis. A felállás: egy ütőképes kommandós csapat emberev# zombik ellen. Eredmény: vérözön, rémület, téboly. Ó, borzalom...

A kárhozat útja

(szín. fel. am. gengszterf. 119 p. 2002) R.: S. Mendes. Fsz.: T. Hanks, P. Newman, J. Law, J. Jason Leigh, T. Hoechlin.

Egy szerető családapa dobtáras géppisztollyal és egy túlságosan kíváncsi kisfiú, no meg egy hoszszú, véres út... Az Amerikai szépség rendezőjének legújabb filmje!

Katonák voltunk

(szín. fel. am. háb. 138 p. 2002) R.: R. Wallace. Fsz.: M. Gibson, M. Stowe, Ch. Klein, B. Pepper.

Az amerikaiak első csatája Vietnamban személyes szálakkal és ritka nagy véráldozatokkal.

Kegyetlen örömök (Kruté radosti)

(szín. szlov. keserédes, 105 p. 2002) R: Juraj Nvota, Fsz: Ondřej Větchý, Milan Mikulčík, Táňa Pauhofová, Anna Šišková, Kassai Csongor, Tóbiás Szidi, Ady Hajdu)

Négy férfi, három nő egy szlovák kisvárosban a harmincas években. Tinilányból szerető, a szívtipróból apa lesz. Hosszú idő után az első élvezhető szlovák film.

Kísérleti gyilkosság

(szín. fel. am. thrill. 120 p. 2002) R.: B. Schroeder. Fsz.: S. Bullock, B. Chaplin, R. Gosling, M. Pitt.

A tökéletes gyilkosság ideájának két gimis megszállottja végzetes játszmába bonyolódik egy kiábrándult detektívvel, akit ráadásul Sandra Bullock játszik.

A kismenő

(szín. am. vígj. 96 p. 2002) R.: S. Brill. Fsz.: A. Sandler, W. Ryder, J. Torturo, P. Gallagher.

Vidéki srác megörököl egy médiabirodalmat, és ezzel rászakad a nagyvárosi élet minden képmutatása, egy tiszta szíven azonban nem olyan könnyű kifogni. Egy klasszikus Capra-vígjáték remake-je idióta poénokkal frissítve.

Különvélemény

(szín. fel. am. sci-fi 145 p. 2002) R.: S. Spielberg. Fsz.: T. Cruise, C. Farrell, S. Morton, M. von Sydow.

Philip K. Dick novellájának adaptációja a kifürkészhető jövőről, a megelőzhető bűnről, a titokzatos látnokokról és a saját végzetével szembeszegülő zsaruról.

Lilo és Stich – a csillagkutya

(szín. mb. am. anim. 85 p. 2002) R.: D. DeBlois, Ch. Sanders.

Lajka távoli rokona nem az űrbe készül, hanem onnan jött. De azért hazatelefonálna. Vagy legalább énekel – Elvis-nótákat...

Libidó – Vissza az ösztönökhöz

(szín. fel. am.-fr. vígj. 96 p. 2001) R.: M. Gondry. Fsz.: T. Robbins, P. Arquette, R. Ifans, M. Otto.

Egy szerelmi háromszög tagjai belezúgnak egy majomemberbe. A Human Behaviour című Björk-klip alkotójának első rendezése!

M

Mérges pókok

(színes feliratos amerikai horror, 99 perc, 2002) R. Ellory Elkayem

Egy igazi borzongás...

O

On-lány

(szín. fel. ang. vígj. 90 p. 2002) R.: J. Butterworth. Fsz.: B. Chaplin, N. Kidman, M. Kassovitz, V. Cassel.

Angol ifjú interneten arát rendel Oroszhonból, aztán sok-sok meglepetés éri. Fordulatos vígjáték kiváló színészekkel

Az ördög éve (Rok ďábla)

(szín. Cseh keserédes, 88 p. 2002) R: Petr Zelenka, Fsz: Jaromír Nohavica, Karel Plíhal, Čechomor, Jaz Coleman, Jan Prent)

Egy film a csodáról és az alkoholról. Jaromír Nohavicának, a cseh folkzene fenegyerekének kalandozásai az alkohol világában és az üveghegyen innen. Egy kedves dokumentum, amely nem is az.

R

A rettegés arénája

(szín. fel. am. pol. krimi 124 p. 2002) R.: P. A. Robinson. Fsz.: B. Affleck, M. Freeman, A. Bates, L. Schreiber.

Jack Ryan, a Tom Clancy-regények szuperügynöke ezúttal egy atombomba és egy világháborúval fenyegető nemzetközi összeesküvés ellen.

Scooby-Doo – A nagy csapat

(szín. fel. am. vígj. 87 p. 2002) R.: R. Gosnell. Fsz.: F. Prinze Jr., S. Michelle Gellar, M. Lillard, L. Calellini, R. Atkinson.

A kiváló rajzfilmsorozat élőszereplős megfilmesítése a Rejtély Rt. összes tagjával – és Mr. Bean-nek megspékelve...

Sexy Boys

(szín. francia vígj. 90 p., R.: Stephane Kazandjian, Fsz.: Julien Baumgartner, Jeremie Elkaim, Matthias Van Khache)

A film három macho fiú történetét mutatja be. Egyfajta francia válasz az amerikai tinivígjátékokra.

Stuart Little, kisegér 2.

(szín. am. mb. gyerekf. 78 p. 2002) R.: R.: Minkoff. Fsz.: G. Davis, H. Laurie, J. Lipnicki.

A kis Stuart immár beilleszkedett: ebben a részben aprócska társa, a kismadár nyomába ered. Állati elmék, elmés állatok, látványos üldözés a Central-parkban – kedves nyári gyerekfilm.

Sz

Szex és Lucia

(színes francia-spanyol f. 128 perc, 2001) R.: Julio Medem, Fsz.: Paz Vega, Javier Cámara, Najwa Nimri

Lucia fiatal, szemrevaló pincérnő egy Madrid központjában lévő étteremben. Miután egy hosszú kapcsolat után elvesztette író barátját, egy csendes, félreeső, festőiségében is romantikus Földközi tengeri szigeten keres menedéket. Átengedve magát a teljes ellazulásnak és a tiszta levegő, meg a szikrázó napsütés hatásának, lassan önmagának is bevallhatja eddig rejtett vágyait...

Szilaj, a vad völgy paripája

(szín. mb. am. anim. 82 p. 2002) R.: K. Asbury, L. Cook.

A Vadnyugat meghódítása – ezúttal egy paripa szemszögéből. Kiváló rajzolt film, kevés szöveggel!

Szitakötő

(szín. fel. am. thrill. 103 p. 2002) R.: T. Shadyac. Fsz.: K. Costner, J. Morton, K. Bates, S. Thompson.

A chicagói sebész felesége egy venezuelai misszió során életét veszti, mégis folyton hazaüzen. Furcsa jelek, titkos kódok, misztikus egybeesések. A hatodik érzékünk súgja a megfejtést, de azért itt is van csavar a végén. K. Costner kicsit megrogygyant, de a helyén a szíve...

Szökés Budára

(cseh-szlovák játékfilm) R.: Miloslav Luther, Fsz.: Onrej Sokol, Lenka Vlasáková, Bolek Polívka, Miroslav Donutil, Hujber Ferenc)

A népszerű cseh regényíró művei mindig is megtalálták az utat a mozi és a televízió felé. Elég ha csak a Szeszélyes nyár és a Vége a régi időknek című Jiří Menzel-alkotásokra gondolunk. A Szökés Budára cselekménye az első köztársaság idején játszódik, és egy különös szerelmi történet hátterében mesél a frissen kialakult politikai és üzleti kapcsolatokról, amelyek nemcsak a két országrész, hanem a környező államok viszonyait is meghatározzák.

Szörny Rt.

(szín. mb. am. anim. 92 p. 2001) R.: P. Docter, D. Silverman.

A szörnyek gyereksikolyokkal hajtják erőművüket, míg egy kislány rájuk nem hozza a frászt. A Toy Story stúdiójának új számítógép-animációs mesterműve. OSCAR-DĺJ 2002!

X

xXx

(szín. mb. am. akcióf. 124 p. 2002) R.: R. Cohen. Fsz: V. Diesel, A. Argento, M. Csokas, S. L. Jackson, D. Trejo.

A titkos ügynökké vedlő magánzó Prágába utazik, hogy a maga sajátos eszközeivel meggyőzze a világ elveszejtésére törő rosszfiúkat tervük kilátástalanságáról. A film az akcióműfaj egyik gyöngyszeme.

V

Vándormadarak

(szín. fr. fel. természetf. 95 p. 2001) R.: J. Perrin.

Szabadok, mint a madár, mégis egész életükben hajtja őket valami. Bravúros légifelvételek a világ 200 tájáról.

A vörös sárkány

(színes feliratos amerikai pszichothriller, 2002, R.:Brett Ratner, Sz.: Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes, Emily Watson, Harvey Keitel, Mary-Louise Parker, Philip Seymour Hoffman, Anthony Heal)

Will Graham, a kiváló nyomozó azért hagyta ott az FBI-t, mert majdnem az életébe került elkapni Dr. Hannibal Lectert, a zseniális őrültet. Most, évek múltán azonban, amikor egy sor különösen szörnyű gyilkosság tartja rettegésben a közvéleményt.

W

Werckmeister harmóniák

(szín. magy. filmdr. 145 p. 2000) R.: Tarr Béla. Fsz.: L. Rudolph, P. Fitz, H. Schygulla, Derzsi János, Kállai Ferenc, Dzs. Roszics, Wichmann Tamás.

A nyugtalan városba mutatványos érkezik: poggyászában a világ legnagyobb bálnája és a gyilkos beszédű herceg, akik alaposan felzaklatják az amúgy is korbácsolódó kedélyeket...

Wasabi – Mar, mint a mustár

(szín. fel. fr. vígj. 94 p. 2001) R.: G. Krawczyk. Fsz.: J. Reno, Hyrosue R., C. Bouquet, M. Muller.

Hubert, a profi párizsi zsaru kényszerpihenőre indul Tokióba, hogy ott gyökeresen felforgassa a metropolisz életét. Humorral és akcióval fűszerezett érzelmes mese, a Taxi 2. rendezőjének esete Luc Besson legfrissebb irományával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?