Boldogasszony palástja

A palástfű (Alchemilla vulgaris) levelének formája egy általvetett köpenyre vagy palástra hasonlít, mint azt a régi, Máriát ábrázoló képeken lehet látni, emiatt népies neve: Boldogasszony palástja.

A palástfű (Alchemilla vulgaris) levelének formája egy általvetett köpenyre vagy palástra hasonlít, mint azt a régi, Máriát ábrázoló képeken lehet látni, emiatt népies neve: Boldogasszony palástja. A levelek tölcsér alakú mélyedéseiben minden reggelre ezüstösen csillogó vízcsepp gyűlik össze, ezt az „égi harmatot” régen az aranykészítéshez nélkülözhetetlennek tartották. Amióta a kereszténység létezik, Szűz Mária áldása van rajta. A palástfű elsősorban a nők gyógynövénye.

Belső használata

a erősíti a méhet (szülés előtt és után egyaránt alkalmazható),

a szabályozza a rendszertelen menstruációt,

a enyhíti a klimaxos tüneteket,

a alkalmazható a fenyegető vetélés elkerülésére,

a jó összehúzó szer hasmenés ellen.

Külsőleg

a fehérfolyás, hüvelyviszketés ellen,

a sebek, gyulladások, kelések gyógyítására,

a arcbőr ápolására,

a fogínyvérzésre használhatjuk.

A palástfű házi alkalmazása

Drogja a virágzó, föld feletti része, ebből készíthetünk:

1. Forrázat: 1 evőkanálnyi szárított palástfüvet 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Szokásos adagja naponta 3x2 dl. Túl erős vérzés esetén készítsük a forrázatot 2 evőkanálnyi drogból, továbbá társíthatjuk szúrós gyöngyajakkal és orbáncfűvel. A palástfű teáját rendszeresen fogyaszthatjuk, mellékhatása nem ismeretes, de szülés előtti alkalmazását mindenképpen beszéljük meg kezelőorvosunkkal.

2. Tinktúrakészítés: Egy befőttesüveget félig megtöltünk apróra vágott friss, virágzó palástfűhajtással, 90 fokos alkohollal felöntjük. Két hétig érleljük, majd leszűrjük, az ázalékot jól kinyomkodjuk és desztillált vízzel 40 fokosra hígítjuk. Menstruációs panaszok, klimaxos tünetek enyhítésére teába csepegtetve (3x10-21 csepp) fogyasszuk.

3. Az arcbőr tisztítására, a kitágult pórusok összehúzására krémet készíthetünk belőle: a legegyszerűbb eljárás, ha a saját megszokott krémünkből 2 grammnyit külön tégelybe teszünk, és egy kávéskanálnyi tinktúrát hozzáöntve jól elkeverjük. (Ha van gyógyfűprésünk, a friss növény préslevét tesszük a krémünkbe.) A palástfű rendszeres használatával bőrünk rugalmas és bársonyos lesz.

A palástfű házi termesztése

A tápanyagban gazdag, nedves földet szereti a legjobban, de soványabb kerti talajon is megél. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük. Szaporítható magvetéssel vagy tőosztással. Csírázása kissé nehézkes, ezért célravezetőbb a tőről való telepítés.

A természetben található hazai palástfűfajok védettek, ezért gyűjtésük tilos.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?