Bizarr ábécéskönyv

JUHÁSZ KATALINLondon. Damien Hirst, a kortárs képzőművészet egyik legellentmondásosabb alakja, egyben multimilliomos szupersztárja keltett már botrányt légyölő géppel, preparált cápával, művérrel és rothadó tetemekkel, tervezett lemezborítót a Red Hot Chili Peppersnek.

JUHÁSZ KATALIN

London. Damien Hirst, a kortárs képzőművészet egyik legellentmondásosabb alakja, egyben multimilliomos szupersztárja keltett már botrányt légyölő géppel, preparált cápával, művérrel és rothadó tetemekkel, tervezett lemezborítót a Red Hot Chili Peppersnek. Gyémántkoponyája 15 százalékkal növelte a gyémánt világpiaci árát, Hirst pedig 50 millió fontban határozta meg a mű árát, ami példátlan összeg egy élő (47 éves) művész alkotásáért.

A napokban ábécéskönyvet jelentetett meg elsős gyerekek számára, amelyben egy-egy betűt leghíresebb alkotásainak fotóival illusztrált. Célja az volt, hogy közelebb hozza a legkisebbekhez a képzőművészetet.

„Katolikus neveltetésemnek köszönhetően már egész fiatal koromban felfedeztem a képzőművészet erejét, de a kendőzetlen brutalitás is megfogott. A szentek kínzását ábrázoló képek, Jézus keresztre feszítése, a vér, a fizikai fájdalom ábrázolása. A mai gyerekek sokkal több erőszakkal találkoznak, mint mi annak idején. A halál fogalma, vagy egy halott lény látványa nem félelmet, hanem inkább izgalmat, borzongást vált ki belőlük” – mondta Hirst a könyv megjelenésének kapcsán a brit The Guardian-nek, hangsúlyozva, hogy az ABC című képeskönyvet oktató-nevelő szándékkal jelentette meg, nem a szülők megbotránkoztatása volt a célja.

A könyv már kapható a brit boltokban, az első recenziók alapján azonban csak erős idegzetű nebulóknak ajánlott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?