Balogh Kálmán az Ifjú Szivek zenekarában cimbalmozik

ÚJ SZÓ-HÍRPozsony. Február 28-án, a Kakukktojás pozsonyi bemutatóján, a P. O.

ÚJ SZÓ-HÍR

Pozsony. Február 28-án, a Kakukktojás pozsonyi bemutatóján, a P. O. Hviezdoslav Városi Színházban az Ifjú Szivek Táncszínházzal fellép Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész, de nem mint vendég, ahogy időnként szimfonikus zenekarokkal vagy dzsesszmuzsikusokkal zenél, hanem már a Szivek zenekarának tagjaként.

Balogh Kálmán a táncszínház több előadását látta, és a műsorait nagyra értékeli.

– Nagyon magas színvonalat kínálnak mind táncban, mind zenében. A Kakukktojást is remek, nívós előadásnak tartom. Tulajdonképpen bizonyos értelemben én magam is kakukktojás vagyok – vallja Balogh Kálmán. – Népzenészként vonz a dzsessz, de közel áll hozzám a szimfonikus zene, és nem idegenkedem a kortárs zenei műfajoktól sem. Örülök az együttműködésnek, mert úgy vélem, a közös munka az Ifjú Szivekkel arra ösztönöz, hogy még jobban muzsikáljak.

A világhírű cimbalomművész és Hégli Dusan, a táncszínház művészeti vezetője és koreográfusa már többször dolgozott együtt.

Balogh Kálmán azért is örült a felkérésnek, hogy legyen a táncszínház zenekarának tagja, mert egyetért az Ifjú Szivek Táncszínház ars poeticájával, ő is rendkívül fontosnak tartja a népművészet megőrzését, átmentését a következő századokba, keresi annak módját, hogyan lehet a Kárpát-medence zene- és tánckultúráját Európa-szerte megismertetni, terjeszteni.

Balogh Kálmán tizenegy éves korában kezdett cimbalmozni. Első tanára nagybátyja, Balogh Elemér volt. Hamarosan a népzenével is jó barátságot kötött.

Diplomáját 1980-ban szerezte a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 1985-ben a Népművészet Ifjú Mestere lett, 1999-ben eMeRTon-díjat kapott. Koncertezett a New York-i Carnegie Hallban, rendszeresen fellép Nyugat-Európa legjelentősebb zenei fesztiváljain, különböző dzsesszformációkkal koncertezett, mint a BDS Collection vagy az Improvocation. Kodály Zoltán Háry János szvitjét olyan neves zenekarokkal adta elő, mint a brooklyni, a philadelphiai, a miami, a tallinni és a madridi szimfonikusok.

Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének cimbalomtanára. (k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?