Bacskai Bélára emlékeznek

AJÁNLÓLosonc. Március 15-ig tekinthető meg a Bacskai Béla (1935–1980) munkássága előtt tisztelgő emlékkiállítást a Nógrádi Múzeum és Galéria kiállítótermeiben.

AJÁNLÓ

Losonc. Március 15-ig tekinthető meg a Bacskai Béla (1935–1980) munkássága előtt tisztelgő emlékkiállítást a Nógrádi Múzeum és Galéria kiállítótermeiben. A gömöri és a nógrádi táj festője, a kitűnő akvarellista művészete a 70-es években forrta ki magát jellegzetesen „bacskaivá”: többnyire földes színekkel megfestett tájképeinek meghatározó motívumai a gömöri dombok, ezek nagy felületű síkjaiból építette fel lendületes kompozícióit. Noha a halál a legtermékenyebb éveiben ragadta el, hatalmas művet hagyott maga után – olajképeket, akvarelleket, rajzokat, grafikákat, sőt, plasztikákat is. A Nógrádi Múzeum és Galéria rendszeresen megemlékezik a régió eme kiemelkedő alkotójáról, hiszen Bacskai alkotásaiból szép gyűjteményt tudhat a magáénak. Az idei kiállítás képzőművészeti anyagát a komáromi Duna Menti Múzeum és a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményéből, valamint magánszemélyektől kölcsönzött alkotások teszik változatosabbá. Perse községben a mai napig áll Bacskai Béla szülőháza: a művész itt rendezte be műtermét, itt őrizte személyes tárgyait, könyveit, munkaeszközeit, családi fényképeit, alkotásainak egy részét. A losonci kiállítás ezekből a személyes tárgyakból is válogat. (nba)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?