Az utolsó hangos sztár

Megmondom őszintén, a magyar könnyűzenéről az elmúlt egy évtizedben alig hallottam jót. Jómagam viszont csak részben osztom a negatív véleményeket. Ha ócsárolunk, akkor ne csak a magyarországi helyzetre vonatkoztassunk! A magyar popzene ugyanis egy önmagát ismétlő, ellaposodott, elanyagiasodott világpiac része.

Megmondom őszintén, a magyar könnyűzenéről az elmúlt egy évtizedben alig hallottam jót. Jómagam viszont csak részben osztom a negatív véleményeket. Ha ócsárolunk, akkor ne csak a magyarországi helyzetre vonatkoztassunk! A magyar popzene ugyanis egy önmagát ismétlő, ellaposodott, elanyagiasodott világpiac része. Manapság bárkiből lehet sztár! Pontosabban én csak kevés embert tartok sztárnak, így inkább úgy fogalmaznék, hogy ideig-óráig bárkiből ismert előadó válhat. Már bocsánat, de a zenevilág ott tart, hogy ma rábukkanunk egy valamiért érdekes hajléktalanra, holnap slágerlistát vezet. Óriási a túlkínálat, s azáltal, hogy az ismertté válás, a listavezetés egyre több ember számára válik elérhetővé, megszűnt a rajongás, az előadók körüli hisztéria. Kinyílik a bicska a zsebemben, amikor fiatal magyarországi és hazai, önmagukat sztároknak tartott lányok, fiúk arról beszélnek, hogy az ő rajongóik… Másrészt rettenetesen sajnálom őket, mert nincsenek tisztában a rajongók és a rajongás jelentésével. Erről a hetvenes-nyolcvanas évek valódi sztárjai tudnának beszélni. A minap az egyik diszkóban egy magyar „sztárcsapat“ hakniját voltam kénytelen végignézni, és döbbenten tapasztaltam, hogy senki nem rohant oda hozzájuk a megérkezésüket követően. A fellépés után talán tizenöten kértek aláírást a háromszázból, egy dedikált belépőjegyre rá is léptem, amikor távoztam. Eldobták, ott hevert a bejáratnál, és senki sem vette fel. Mert nincs értéke! Szóval az előadók manapság lehetnek kedveltek, akár rendkívül népszerűek is, de a rajongás, mint olyan, már egy ideje nem létezik.

Vagyis létezik! Itt-ott. Még Magyarországon is! Van egy előadó, aki kilóg a sorból. Az egyetlen sztár az aktív zenészek között. Ő Ákos. Az utolsó magyar sztár, egy profi előadóművész, akinek öltözködési szokásait, hajviseletét még ma is rajongók százai utánozzák, és ha dedikál, le kell zárni az utcát, akkora a tömeg. Nemcsak zenész, hanem kiváló üzletember, ismeri a szakma csínját-bínját, zenei birodalmat épített maga köré, a legjobb szakemberekkel dolgozik. A kilencvenes évek első felében egy ma már nem létező magyarországi folyóirat hónapokon keresztül próbálta őt lejáratni, mert – ha jól emlékszem – nem állt szóba a firkászukkal. Igen, a sztár, ha kell, legyen megközelíthetetlen, nem kell neki úton-útfélen rendelkezésre állnia, főleg ha valahol leszólítják, minden előzetes egyeztetés nélkül. Évek óta egy olyan stabil rajongótábora van, mint senkinek a magyar popzenében. Neki valóban rajongói vannak! Akik vele tartanak jóban-rosszban, bár ez utóbbiból alig akad, éppen a hűséges rajongóknak köszönhetően. Ismerősöm, Andrea saját bevallása szerint tizenhét évesen „véletlenül“ hallgatta meg a Bonanza Banzai első kazettáját, azóta fanatikus rajongó. Ma már harmincon is túl van, régen nem tud lépést tartani a könnyűzenével, talán nem is akar, de mindig az elsők között veszi meg Ákos kazettáját. Pedig anyagi gondjai vannak, egydül neveli két gyermekét, a hanghordozókra azonban mindig futja, s még arra is, hogy a nagyobb koncerteken élőben lássa kedvencét. Neki Ákos és zenéje a minden. A múlt, a jelen, a jövő. Szerintem ez a rajongás.

Ákos „Az utolsó hangos dal“ nevű turnéjának keretében október másodikán Érsekújvárott lép fel. A koncert részleteiről a jövő heti ZeneZónában olvashattok, és felelevenítjük a zenész pályafutását is! (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?