Az Oscar-díjas kérdés: Linklater vagy Inárritu filmje lesz a befutó?

<p>Bárhogyan alakul is az idei Oscar-díjak sorsa a holnap esti Oscar-gálán Los Angelesben, holtbiztos, hogy női rendező nem nyer. A rendezők mezőnyében ugyanis nincs nő (ahogy a forgatókönyvírók között sincs).</p>

Ugyanígy mérget lehet venni arra, hogy egyetlen fekete színész sem kap idén Oscar-szobrocskát. Sem a fő-, sem pedig a mellékszereplők kategóriába nincs színes bőrű színész és színésznő sem. Minden más viszont lehetséges az idei díjszezont lezáró nagy filmünnepen.

A találgatásoknak és a jóslatoknak főként az Oscar előszobáinak nevezett díjkiosztókon szerzett elismerések szolgálnak alapul: köztük a Golden Globe díj vagy az egyes hollywoodi szakmai céhek díjai, de mérvadók lehetnek a BAFTA-díjak, vagyis a brit filmakadémia döntései is. Ezek alapján a legjobb rendező kategóriában Alejandro González Inárritu és Richard Linklater között dől majd el a verseny, mivel az idei hollywoodi díjszezonban fej-fej mellett gyűjtötték a trófeákat: az előbbi a Birdman avagy a mellőzés meglepő ereje, utóbbi a Sráckor című produkcióval. Ha merészebbek akarunk lenni, akár szűkíthetjük is a kört abba a ténybe kapaszkodva, hogy az Amerikai Filmrendezők Céhének (DGA) fődíját, amely igen nagy presztízsű elismerésnek számít, Inárritu nyerte el. A statisztikák pedig azt mutatják, hogy a rendezők céhének választása az utóbbi 11 díjszezonban 10 alkalommal helyesen jelezte előre a rendezői kategória Oscar-díjasát, mi több, 1948 óta csupán hétszer fordult elő, hogy az a játékfilmrendező, akit a DGA díjazott, nem kapta meg a rendezői Oscart.

A legjobb film Oscarjára jelölt nyolc produkció közül az eddigi elismerések alapján a nagy esélyesek között is vezető helyen szerepel a Birdman és A Grand Budapest Hotel, továbbá a Sráckor, amelyet az év legfontosabb filmjeként emlegetnek. Labdába rúghat még az Amerikai mesterlövész és a Kódjátszma. Az előbbinél kérdés, hogy Clint Eastwood filmjének megosztó alakja, Chris Kyle tengerészgyalogos kommandós melyik oldalra állítja az akadémia tagjait. Arra, ahol amerikai hősként ünneplik, vagy ahol nem. A Kódjátszma esélye pedig attól függhet, hogy a testület nagy öregjei mennyire lettek elfogadóbbak Ang Lee Túl a barátságon című filmje óta, amelyben a két cowboy szerelmének bemutatását tartották túl erősnek ahhoz, hogy a legjobb film Oscarjával merjék minősíteni. A Kódjátszma ugyanis a homoszexualitása miatt meghurcolt matematikus, brit kódfejtő, Alan Turing történetét mutatja be.

Elemzők szerint az Oscar-show a színészi alakítás kategóriákban nem hoz meglepetést. Majdnem biztosra vehető, hogy a mellékszereplők közül Patricia Arquette-nek és J. K. Simmonsnak jelent majd dicsőséget a gála. Mindketten kimagasló alakítással kerültek a jelöltek közé: Arquette a Sráckorban egyedülálló, keményen dolgozó édesanyát kelt életre, Simmons pedig a Whiplash kőkemény, szadista zenetanárát formálja meg úgy, hogy kiráz tőle a hideg. Julianne Moore-t már most sokan friss Oscar-díjasként ünneplik a Still Alice című Alzheimer-dráma főszereplőjeként. A legjobb színész kategóriának két favoritja van: a Birdman főhősét alakító Michael Keaton és A mindenség elmélete című, Stephen Hawkingról szóló életrajzi dráma főszereplője, Eddie Redmayne. Mostanáig felváltva győztek a díjátadókon. Az utóbbi filmet még nem láthattuk a hazai mozikban, ám az előzetese és a fiatal színész korábbi alakításai (pl. a Kegyetlen báj című 2007-es dráma) alapján ítélve, ha Redmayne kapja, a legjobb kezekbe kerül a legjobb főszerelőnek járó Oscar-díj.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?